Jídla z jednoho pekáče mají několik výhod – máte minimum špinavého nádobí, většinu práce za vás udělá trouba a při servírování stačí strávníkům dát k dispozici lžíce, ať si naberou podle sebe. 

Dýni zapékám s pohankou. Skvěle ale fungují i jáhly, quinoa nebo bulgur. 


Co potřebuju?

  • 1 menší dýně Hokkaido o váze cca 700 g (váha před očištěním) | nebo polovina velké dýně
  • 2–3 stroužky česneku
  • několik větviček čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce uzené papriky
  • sůl
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 350 g pohankovych krup 
  • 200 g zakysané smetany (12–15%)
  • 200 g fety
  • 40 g dýňových semínek

Jak vařím?

  1. Dýni rozpůlím, vydlabu a nakrájím na 2–3cm kousky. Dýně Hokkaido není potřeba loupat. 
  2. Dýni vhodím do pekáčku, přidám oloupaný česnek vcelku, ochutím lístky tymiánu a poctivě osolím. Zakápnu olejem a promíchám.
  3. Dám péct do trouby na 200 stupňů.
  4. Než se upeče dýně, namočím pohanku do vody.
  5. Po 30 minutách vyndám dýni z trouby a pohanku propláchnu a lehce osuším.
  6. Pohanku přisypu k dýni, přidám zakysanou smetanu a nadrobím polovinu fety.
  7. Lehce uhladím a nadrobím zbylou fetu a posypu semínky.
  8. Dám zpátky péct do trouby na dalších 20 minut.
  9. Podávám rovnou z pekáče.

Doba přípravy
15 minut

Pečení 
50 minut při 200 stupních

Velikost pekáčku 
20×30 cm


Tip | Jakou vybrat pohanku?

V receptu používám pohankové kroupy, které v obchodech seženete ve 2 způsobech opracovaní. Tepelně opracovanou – je tmavě hnědá, více tvrdá a taky podle mě „víc chuťově“ pohanková. Já osobně sahám vždy po mechanicky opracované pohance, která je světle zelená a často je i v bio kvalitě. 

Tip na obměny

Místo dýně můžete sáhnout po kořenové zelenině jako je mrkev a pastiňák/petržel. V létě jsou skvělé zase cukety, papriky, rajčata. Zeleninu stačí předpékat 20 minut. Místo zakysané smetany použijte cottage, smetana ke šlehání nebo ricotta.