Sušenky plné brusinek, ořechů a namáčené v bílé čokoládě. Tak neskutečně dobré, křehké, křupavé. Tak vhodné jako milý vánoční dárek pro blízké přátele nebo kolegy v práci. Tak snadné na přípravu, že jedna várka nebude stačit.
Co potřebuju na 24 sušenek / 1 velký plech
- 200 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 110 g jemných ovesných vlocek
- 110 g hladke špaldové mouky
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 90 g pekanových ořechů
- 200 g sušených brusinek
- 200 g bílé čokolády
Postup
- Máslo vyndám z lednice 2 hodiny před přípravou těsta.
- Máslo utřu s cukrem do pěny – nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K. Cukr s máslem třu do světlé pěny asi 10 minut.
- Poté přisypu vločky, mouku, sůl a prášek do pečiva. Zapracuju v robotu.
- Mezitím posekám nahrubo pekanové ořechy.
- Až je mouka s vločkami zapracovaná, přisypu ořechy a brusinky. Nyní už jen velmi rychle nechám nástavec zapracovat suroviny. Výsledné těsto je trochu lepivé, ale kompaktní.
- Těsto přendám na potravinářskou fólií a vytvaruju do válečku o délce 40–45 cm a průměru 6 cm. Zabalím a nechám přes noc v lednici.
- Velký plech vyložím pečicím papírem a troubu rozehřeju na 200 stupňů.
- Těsto vybalím z fólie a nakrájím ho na kolečka/sušenky o průměru cca 2 cm.
- Sušenky položím řeznou stranou na plech. Mezi sušenkami nechám menší rozestupy.
- Peču je 12 minut. Nechám je zcela vychladnout – ideálně na mřížce.
- V menším hrnci pomalu rozpustím čokoládu. Sušenky namáčím jednou stranou do čokolády. Odkládám na mřížku.
- Sušenky vydrží v chladu nebo v lednici cca 14 dní až 3 týdny.
Doba přípravy
40 minut + čas na odležení těsta
Počet
1 plech / 24 sušenek
Nápady na obměny
V sušenkách jsou místo pekanů skvělé pražené mandle nebo lískové ořechy. Sušenky můžete namáčet i do hořké čokolády.