Sušenky plné brusinek, ořechů a namáčené v bílé čokoládě. Tak neskutečně dobré, křehké, křupavé. Tak vhodné jako milý vánoční dárek pro blízké přátele nebo kolegy v práci. Tak snadné na přípravu, že jedna várka nebude stačit.


Co potřebuju na 24 sušenek / 1 velký plech

  • 200 g másla
  • 150 g třtinového cukru 
  • 110 g jemných ovesných vlocek
  • 110 g hladke špaldové mouky
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 90 g pekanových ořechů
  • 200 g sušených brusinek
  • 200 g bílé čokolády

Postup

  1. Máslo vyndám z lednice 2 hodiny před přípravou těsta.
  2. Máslo utřu s cukrem do pěny – nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K. Cukr s máslem třu do světlé pěny asi 10 minut.
  3. Poté přisypu vločky, mouku, sůl a prášek do pečiva. Zapracuju v robotu.
  4. Mezitím posekám nahrubo pekanové ořechy. 
  5. Až je mouka s vločkami zapracovaná, přisypu ořechy a brusinky. Nyní už jen velmi rychle nechám nástavec zapracovat suroviny. Výsledné těsto je trochu lepivé, ale kompaktní.
  6. Těsto přendám na potravinářskou fólií a vytvaruju do válečku o délce 40–45 cm a průměru 6 cm. Zabalím a nechám přes noc v lednici.
  7. Velký plech vyložím pečicím papírem a troubu rozehřeju na 200 stupňů. 
  8. Těsto vybalím z fólie a nakrájím ho na kolečka/sušenky o průměru cca 2 cm.
  9. Sušenky položím řeznou stranou na plech. Mezi sušenkami nechám menší rozestupy.
  10. Peču je 12 minut. Nechám je zcela vychladnout – ideálně na mřížce.
  11. V menším hrnci pomalu rozpustím čokoládu. Sušenky namáčím jednou stranou do čokolády. Odkládám na mřížku. 
  12. Sušenky vydrží v chladu nebo v lednici cca 14 dní až 3 týdny.

Doba přípravy
40 minut + čas na odležení těsta

Počet 
1 plech / 24 sušenek

Nápady na obměny
V sušenkách jsou místo pekanů skvělé pražené mandle nebo lískové ořechy. Sušenky můžete namáčet i do hořké čokolády.