Pokud bych měla jmenovat jídlo, kterého se nemůžu snad nikdy přejíst, byla by to nejspíš moje dýňovka. V druhé polovině srpna často přichází její premiéra. Mnoho a mnoho repríz probíhá tak do dubna. Jestli taky milujete dýňový krém, zkuste moje variace, třeba vás taky tak okouzlí.


Co potřebuju?

  • 1 lžíci oleje (používám řepkový)
  • 1 cibuli
  • 1 dýni Hokkaido o váze cca 1 kg (váha před očištěním)
  • 200 g červené čočky
  • ¾ lžíce kari koření
  • sůl
  • 1 l kuřecího/zeleninového vývaru
  • 300–400 ml kokosového mléka

Jak postupuju?

  1. Ve velkém hrnci rozehřeju olej. 
  2. Cibuli oloupu a nakrájím nahrubo a vhodím restovat do hrnce.
  3. Zatím rozpůlím a vydlabu dýni. Dýni nakrájím na kusy a přihodím ji zarestovat do hrnce.
  4. Po cca 10 minutách přidám kari koření, lehce osolím, vsypu čočku a zaliju vývarem.
  5. Přivedu k varu a přiklopím poklicí. Vařím na ¾ výkonu sporáku asi 15 minut.
  6. Rozmixuju dohladka tyčovým mixérem a zjemním kokosovým mlékem. Případně dosolím.
  7. Podávám zakápnuté dýňovým olejem a posypané praženými dýňovými semínky.

Moje další oblíbené variace

  • Místo kari koření ráda dávám 1 lžičku sušeného zázvoru nebo společně s cibulí zarestuju jemně pokrájený čerstvý zázvor.
  • Ostrý říz dodá chilli. Lehce orientální chuť umí zase dodat římský kmín a uzená paprika.
  • Sladkost naopak podtrhne přidání špetky skořice.
  • Svěžest umí dodat na závěr vmíchaná citronová šťáva. 
  • Místo kokosového mléka se hodí klasická smetana. Pro odlehčenou verzi vařím spolu s čočkou a dýní konzervovaná rajčata. Smetanu už nedávám.
  • Na polévku ráda sypu opražená semínka, slanou granolu nebo i opečenou cizrnu či tofu.
  • Nejčastěji používám Hokkaido dýni, ale skvělá je i máslová nebo muškátová dýně. Dýni je možné dopředu upéct v troubě. Bezva je přidat i další druhy zeleniny jako jsou batáty, mrkve, brambory nebo pastiňák.

Doba přípravy
30–35 minut

Počet porcí
4–5