Bohatá pánev plná zelené barvy. Kromě zeleniny a bylinek se do jídla hodí i lehce opečené mladé cukety, lehce zblanžírovaný chřest, cukrový hrášek i jiné bylinky jako petrželka ale klidně i kopřiva. Prostě cokoliv jaro nabízí.
Co potřebuju?
- 10 g másla
- 1 cibule
- 300 g orza (anebo tarhoni)
- 600 ml horké vody anebo lépe zeleninového vývaru
- sůl
- 100 ml smetany ke šlehání
- 200 g mraženého hrášku
- 50 g baby špenátu
- miska vařené/sterilované cizrny anebo máslových fazolí
- hrst čerstvé bazalky
- k podávání čerstvý citrón (nemusí být)
Jak vařím?
- Máslo dám rozpustit do pánve, cibuli nakrájím nahrubo a vhodím opéct na pánev. Stačí opékat 5–7 minut na zlatavou barvu.
- Přisypu orzo, promíchám a zaliju vodou/vývarem. Lehce osolím.
- Vařím 7 minut na skus na 3/4 výkonu sporáku. Odstavím a vmíchám smetanu, hrášek, špenát i cizrnu a natrhám bazalku.
- Na talíři můžu ochutit čerstvou citronovou šťávou, která jídlu dodá další svěžest.
Doba přípravy
20 minut
Počet porcí
4
Tip
Jídlo může sloužit jako skvělá příloha k masu