Bohatá pánev plná zelené barvy. Kromě zeleniny a bylinek se do jídla hodí i lehce opečené mladé cukety, lehce zblanžírovaný chřest, cukrový hrášek i jiné bylinky jako petrželka ale klidně i kopřiva. Prostě cokoliv jaro nabízí.


Co potřebuju?

  • 10 g másla
  • 1 cibule
  • 300 g orza (anebo tarhoni)
  • 600 ml horké vody anebo lépe zeleninového vývaru
  • sůl
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 200 g mraženého hrášku
  • 50 g baby špenátu
  • miska vařené/sterilované cizrny anebo máslových fazolí
  • hrst čerstvé bazalky
  • k podávání čerstvý citrón (nemusí být)

Jak vařím?

  1. Máslo dám rozpustit do pánve, cibuli nakrájím nahrubo a vhodím opéct na pánev. Stačí opékat 5–7 minut na zlatavou barvu.
  2. Přisypu orzo, promíchám a zaliju vodou/vývarem. Lehce osolím. 
  3. Vařím 7 minut na skus na 3/4 výkonu sporáku. Odstavím a vmíchám smetanu, hrášek, špenát i cizrnu a natrhám bazalku. 
  4. Na talíři můžu ochutit čerstvou citronovou šťávou, která jídlu dodá další svěžest.

Doba přípravy 
20 minut

Počet porcí 
4

Tip
Jídlo může sloužit jako skvělá příloha k masu