Díky ricottě jemný a vláčný, díky jablkům šťavnatý a díky ořechům křupavý chlebíček. Místo klasického cukru jsem pro dodání sladké chuti sáhla po jablečném pyré a trošce medu. Chlebíček je proto jen příjemně nasládlý. Pokud k němu přidáte jogurt/tvaroh, nějaké oříšky a čerstvé ovoce, získáte parádní snídani.
Pokud nemáte po ruce formu na chlebíček, sáhněte po kulaté či hranaté formě na koláč.
Co potřebuju?
- 70 g másla
- 40 g medu
- 60 g lískových ořechů + 20 g na posypání chlebíčku – používám z Mixit
- 3 jablka (450 g váha před očištěním)
- 250 g ricotty
- 3 vejce
- 90 g jablečného pyré
- 1 lžíce skořice
- 180 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 40 g rozinek
Jak peču?
- Suroviny z lednice vyndám alespoň hodinu před začátkem pečení.
- Zapnu si předehřívat troubu na 180 stupňů. Formu na chlebíček vyložím pečicím papírem.
- Máslo rozpustím s medem a nechám zchladnout.
- Ořechy opražím nasucho na pánvi, stačí 3–4 minuty, aby popraskala slupka a šla sloupnout. Ořechy promnu mezi rukama sloupnu z ořechů “košilku”. Nasekám nahrubo.
- Jablka oloupu a nakrájím na kostičky.
- Ve větší míse promíchám ricottu, vajíčka, jablečné pyré, máslo s medem.
- Přisypu mouku, skořici prášek do pečiva, sůl. Vymíchám hladké těsto.
- Přisypu jablka, rozinky a ořechy. A vmíchám do těsta.
- Těsto přeliju do formy, posypu ořechy a peču cca 50 minut.
- Krájím po vychladnutí.
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit.
Doba přípravy
30 minut
Pečení
50 minut při 180 stupních
Obměna
Místo jablek jsou skvělé hrušky a místo lískáčů vlašáky