Jednoduchost, nekomplikovanost, jemnost. Tahle 3 slova perfektně vystihují sametový hruškový koláč. Surovin je až překvapivě málo, hrušky se až překvapivě dokonale snoubí se smetanou a linecké těsto je až překvapivě tak perfektní jako vždy.
U lineckého těsta, nejen na vánoční slepované hvězdičky se držte poměru 1 : 2 : 3 (cukr : máslo : mouka) a výsledek bude vždycky famózní.
Co potřebuju?
Linecké těsto
- 140 g změklého másla
- 1 žloutek pokojové teploty
- 70 g moučkového cukru
- 210 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na podsypání těsta
Náplň
- 3 větší hrušky (o váze 700–750 g celkem, váha před očištěním)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- navíc: hrst ořechů
Jak peču?
Příprava smetanovo-hruškové náplně
- Připravím si hruškovou náplň. Hrušky oloupu, odjádřincuju a nakrájím na tenké plátky.
- Smetanu rozmíchám s moučkovým cukrem a vmíchám nakrájené hrušky.
- Uložím do lednice na 2–3 hodiny, klidně i přes noc.
Linecké těsto
- Změklé máslo ušlehám do světlé pěny. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí metly typu K. Trvá to asi 7 minut.
- Poté vešlehám žloutek.
- Přisypu moučkový cukr a stále šlehám.
- Na závěr přisypu mouku, tady už není třeba zpracovávat těsto v robotu dlouho. Stačí do konzistence drobenky.
- Finální těsto vytvořím rukou, tím že drobenkové kousky propojím v hladké a nelepivé těsto.
- Zabalím do potravinářské fólie a dám alespoň na hodinu do lednice.
Dokončení koláče
- Rozehřeju troubu na 170 stupňů.
- Těsto vyválím válečkem na plát tlustý asi 5 mm. Podle potřeby podsypu moukou.
- Plát přendám do koláčové formy. Případné nedokonalosti opravím rukou. My jich měly i díky pomoci Anežky docela dost 😅.
- Vliju smetanovo-hruškovou náplň a dám péct na 1 hodinu a 30 minut.
- Po upečení nechte vychladnout, aby smetana ještě zpevnila. I tak bude smetanová náplň ještě nějakou dobu tekutá, což sice komplikuje servírování, ale také mu dodává na šťavnatosti a jemnosti. Plně se smetana do koláče vsákne až druhý den, takže se nelekejte.
Tip: před pečením můžete posypat ořechy (já vybrala lískové, skvělé budou u mandlové plátky).
Doba přípravy
30–40 minut + čas na odležení těsta a hrušek
Pečení
90 minut při 170 stupních
Forma
Já mám keramickou formu na koláč o průměru 24 cm
Pečete rádi s hruškami? Zkuste náš oblíbený hruškovo-tvarohový koláč.