Na svačinu, na piknik, jen tak! Tyhle čoko šneci vám budou nejen chutnat a příprava bude bavit i vaše děti. Jen je hlídejte, protože hrozí, že vám půlku náplně sní.
Co potřebuju?
Těsto
- 300 g hladké špaldové mouky
- 3 třtinového cukru
- 1/2 lžičky sušeného droždí
- 6 lžic rostlinného oleje (používám tento řepkový)
- 1/2 lžičky soli
- 130 ml teplé vody
Náplň
- 150 g čokoládové pomazánky – já používám Mixitellu Nugát a kakao
- 40 g sezamu
- 80 g oříšků – vaše oblíbené anebo mix – nám chutnají tyto
Dokončení
- mouka na vyvalování těsta
- 1 lžíce oleje
Jak peču?
1.
Do mísy si odvážím mouku, cukr, sůl, sušené droždí, olej i vodu.
2.
Těsto zpracuju v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hák. Stačí 3–4 minuty. Pokud nemám robota, těsto zpracovávám nejprve pomocí vařečky a pak i rukou. Výsledné těsto měkké, hladké a ne moc lepivé.
3.
Mísu překryju utěrkou a nechám kynout na teplém místě 40–60 minut.
4.
Připravím si posypku do náplně – ořechy pořádně nasekám. Smíchám se sezamem a společně opražím nasucho na pánvi. Stačí pár minut a dávám pozor, abych směs nepřipálila. Nechám zchladnout. 2 lžíce oříškové směsi dám stranou na finální posypání šneků.
5.
Vykynuté těsto rozdělím na 2 poloviny. Pracovní plochu si pomoučím. Těsto rozválím na placku o velikosti cca 25×35 cm.
6.
Rovnoměrně potřu polovinou čokoládové pomazánky, nechám asi 2cm okraje. Posypu polovinou oříškovo-sezamové směsi.
7.
Okraje po kratší straně těsta přeložím dovnitř a po delší straně těsto zaroluju. Potřu olejem a posypu 1 lžící oříškové směsi, kterou mám stranou.
8.
Nakrájím na 10 stejně velkých kousků. Každý má asi 3 cm.
9.
Šneky pokládám řeznou stranou na plech s pečicím papírem a rukou je ještě jemně zmáčknu.
10.
Zapnu si předehřívat troubu na 220 stupňů.
11.
Stejný postup zopakuju u druhé části těsta.
12.
Peču 9–10 minut.
Mrkněte i na postupové video.
Doba přípravy
30 minut + kynutí těsta
Pečení
10 minut při 220 stupních
Počet kousků
cca 20