Na léto ideální! V horkých dnech se mi nechce zapínat trouba, ale chuť na něco na zub u nás doma je vždypřítomná. V tu chvíli ráda sahám po přípravě tiramisu anebo tohoto kokosového dortu. Příprava je dětsky snadná, jediné, co na co musíte myslet, je nechat odkapat tvaroh a jogurt. Čas na odkapání nepodceňte, jinak dort nebude držet pohromadě.


Co potřebuju?

Sušenkový korpus

  • 180 g kokosovo-kakaových sušenek (já vybrala Koky od Opavia)
  • 50 g kokosového oleje anebo másla

Tvarohovo-kokosová náplň

  • 500 g tučného bílého jogurtu
  • 500 g tvarohu – já měla polotučný a tučný ve vaničce
  • 70 g moučkového cukru
  • 70 g strouhaného kokosu
  • 200 g bílé čokolády

Poleva

  • 100 g hořké čokolády
  • strouhaný kokos na ozdobu

Jak nepeču?

1.
Alespoň 12 hodin před začátkem přípravy dortu dám na husté sítko vykapat bílý jogurt a tvaroh. Sítko umístím na mísu a dám do lednice.

2.
Připravím korpus – rozpustím kokosový olej. Sušenky rozmixuju v malém nožovém mixeru anebo rozdrtím v sáčku pomocí válečku na těsto. Olej přileju k rozdrceným sušenkám a ještě párkrát zapnu mixér, ať se olej se sušenkami spojí. Případně propojím ručně.

3.
Dno dortové formy vyložím pečicím papírem a vysypu na něj sušenkový základ a rozprostřu. Lžící upěchuji. Dám do lednice.

4.
Připravím náplň. Rozpustím bílou čokoládu v misce nad vodní lázní. Nechám ji lehce zchladnout.

5.
Do odkapaného tvarohu s jogurtem vmíchám kokos a cukr. Smíchám. Přiliju rozpuštěnou čokoládu a také ji vmíchám do tvarohového základu. Navrším na sušenkový základ, uhladím a dám chladit do lednice.

6.
Rozpustím hořkou čokoládu v misce nad vodní lázní. Čokoládu pak naliju na tvarohovo-kokosovou vrstvu dortu. Opatrně rozetřu po celém povrchu dortu. Ihned posypu kokosem.

7.
Nechám chladit alespoň 2 hodiny. Krájím ostrým nahřátým nožem (stačí nůž namočit do horké vody).

Doba přípravy
30 minut

Časová náročnost
12 hod na odkapání tvarohu a jogurtu, 2 hodiny chlazení výsledného dortu

Forma
Otevírací dortová forma o průměru 18 cm