Červená čočka je perfektní surovinou pro rychlá jídla, nemusí se namáčet, navíc nenadýmá a povětšinou chutná i dětem. Tento recept mě baví svou jednoduchostí i použitím pouze pár surovin.
Nejvíc nám chutná podávaná s opečeným křupavým sýrem halloumi, ale i volské oko je skvělou volbou. A především si k ní dopřejte čerstvou a ideálně ještě lehce teplou focacciu. Já ji dělám podle Markétky Pavleje Kitchenette. Tentokrát jsem ji posypala libečkem a slunečnicovými semínky. A byla famózní.
Co potřebuju?
- 1 hrnek červené čočky (hrnek o objemu 250 ml)
- 1 cibule
- 3 řapíky celeru (možné vynechat)
- 1 konzervovaná rajčata (já měla cherry)
- 400–500 ml vody
- 2 lžíce citrónové šťávy
- olej
- sůl
K podávání
- focaccia
- opečený halloumi sýr
- hladkolistá petržel anebo libeček
Jak vařím?
1.
Cibuli nakrájím nahrubo, řapíkatý celer na tenčí plátky. Oboje vhodím na pánev se lžící oleje. Spolu opékám asi 7 minut.
2.
Čočku propláchnu a nechám okapat.
3.
K opečené cibuli a celeru přisypu čočku, vliju rajčata a 400 ml vody (1 konzervu od rajčat, lehce osolím a promíchám.
4.
Společně vařím asi 20 minut – až je čočka měkká. Občas promíchám, případně doliju vodu. Ochutnám, dosolím a dochutím citrónovou šťávou.
5.
Podávám s čerstvou focacciou, opečeným sýrem halloumi a posypané bylinkami.
Doba přípravy
10–15 minut
Doba vaření
do 30 minut
Počet porcí
4