Červená čočka je perfektní surovinou pro rychlá jídla, nemusí se namáčet, navíc nenadýmá a povětšinou chutná i dětem. Tento recept mě baví svou jednoduchostí i použitím pouze pár surovin.

Nejvíc nám chutná podávaná s opečeným křupavým sýrem halloumi, ale i volské oko je skvělou volbou. A především si k ní dopřejte čerstvou a ideálně ještě lehce teplou focacciu. Já ji dělám podle Markétky Pavleje Kitchenette. Tentokrát jsem ji posypala libečkem a slunečnicovými semínky. A byla famózní.


Co potřebuju?

  • 1 hrnek červené čočky (hrnek o objemu 250 ml)
  • 1 cibule
  • 3 řapíky celeru (možné vynechat)
  • 1 konzervovaná rajčata (já měla cherry)
  • 400–500 ml vody
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • olej
  • sůl

K podávání

  • focaccia
  • opečený halloumi sýr
  • hladkolistá petržel anebo libeček

Jak vařím?

1.
Cibuli nakrájím nahrubo, řapíkatý celer na tenčí plátky. Oboje vhodím na pánev se lžící oleje. Spolu opékám asi 7 minut.

2.
Čočku propláchnu a nechám okapat.

3.
K opečené cibuli a celeru přisypu čočku, vliju rajčata a 400 ml vody (1 konzervu od rajčat, lehce osolím a promíchám.

4.
Společně vařím asi 20 minut – až je čočka měkká. Občas promíchám, případně doliju vodu. Ochutnám, dosolím a dochutím citrónovou šťávou.

5.
Podávám s čerstvou focacciou, opečeným sýrem halloumi a posypané bylinkami.

Doba přípravy
10–15 minut

Doba vaření
do 30 minut

Počet porcí
4