Tenhle koláč splňuje několik zásad – je ohromně rychle připravený, moc se při jeho přípravě nenadřete a výsledek je báječný.

Navíc je příjemně variabilní. Jednou do tvarohu vmícháte rozinky namočené v rumu, v létě dáte sladké meruňky, na podzim švestky, v zimě mražené lesní plody a na jaře právě rebarboru. Právě variantu s lesními plody najdete tady.


Co potřebuju?

Sypká směs

  • 2 hrnky ovesných vloček (hrnek o objemu 250 ml)
  • 0,5 hrnku hladké špaldové mouky
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva

Tvarohová vrstva

  • 500 g tučného tvarohu (lepší je v kelímku než v alobalu)
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 150 ml mléka

Další

  • 4 stonky rebarbory
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 125 g másla

Jak peču?

1.
Zapnu si předehřívat troubu na 170 stupňů. 

2.
Připravím náplň – ve větší míse promíchám tvarohy, vajíčka, cukr a mléko. 

3.
V další míse připravím sypkou směs – smíchám vločky, mouku, cukr a prášek do pečiva.

4.
Rebarboru oloupu, pokud je třeba. Nakrájím na 1–2cm kousky. 

5.
Zapékací mísu vyložím pečicím papírem, na dno nasypu 1,5 hrnku sypké směsi. Rozprostřu. Rovnoměrně naliju tvarohovou náplň. Na ni nasypu kousky rebarbory a posypu je 2 lžícemi cukru.

6.
Na rebarboru nasypu zbylou sypkou směs a na ni položím plátky másla.

7.
Peču 1 hodinu a 30 minut. Krájím po vychladnutí. 

Doba přípravy
15–20 min

Pečení
90 minut při 170 stupních

Forma
Zapékací nádoba o rozměru 30×20 cm