Troufám si říct, že neexistuje snažší recept. Pár surovin, vše smícháte v jedné míse, vlijete do formy, upečete a už si jen uvaříte kávu a pochutnáte si. A pokud nemáte formu na beránka, menší forma na bábovku bude taky perfektní.

Mák je příjemné ozvláštnění kefírového těsta, navíc dodává křupavý element. Místo máku se nebojte použít rozinky namočené v rumu, nalámanou čokoládu anebo posekané ořechy.

Máte chuť na další variace na beránky? Tvarohového beránka najdete tady a přiopilého zase tady.


Co potřebuju?

  • 250 g kefíru
  • 2 vejce
  • 90 g oleje (já měla řepkový)
  • 100 g třtinového cukru
  • 225 g hladké špaldové mouky
  • 1 vrchovaté lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce nemletého máku

Jak peču?

1.
Suroviny z lednice vyndám alespoň 1 hodinu před pečením.

2.
Formu vymažu olejem a vysypu krupičkou anebo hrubou moukou.

3.
Zapnu předehřívat troubu na 175 stupňů.

4.
Všechny suroviny přendám do větší mísy a metlou promíchám.

5.
Přendám do formy na beránka.

6.
Peču 50 min. Propečenost beránka vyzkouším špejlí – pokud je po vytažení z beránka čistá, je upečený.

7.
Vyklápím tak 10 min po vytažení z trouby. Nechám vychladnout na mřížce.

Doba přípravy
10 min

Pečení
50 min na 175 stupňů

Forma
Mám tuto formu