Jogurtové těsto, kdy všechno hodíte do jedné misky, zamícháte a vlijete do formy, patří mezi mé oblíbené a ozkoušené. Pak už stačí jen přidat dobrý tvaroh, ovoce a posypat třeba drobenkou. Tu jsem tentokrát ozvláštnila o loupáky, které nám doba zbyly a byly už tvrdé na to, si je dát jen tak. A musím se pochválit, je to skvělý twist na klasickou drobenku.

Na blogu najdete recept i na tradiční drobenku anebo třeba vločkovou drobenku.

Jogurtové těsto najdete v hruškovém koláči s mandlemi a jeho variantu s vločkami zase tady.


Co potřebuju?

Lité jogurtové těsto

  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 žloutek anebo 1 menší vajíčko
  • 25 ml rostlinného oleje + trochu na vymazání formy
  • 100 g moučkového cukru
  • 80 g hladké špaldové mouky
  • 50 g dětské krupičky + cca 2 lžíce na vysypání
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 250 g tučného tvarohu (kvalitní farmářský či pevnější tvaroh v alobalu)
  • 25 g moučkového cukru (1 polévková lžíce)
  • 250 g jahod (pokrájené na čtvrtky)

Loupáková drobenka

  • 150 g ztvrdlých loupáků
  • 30 g hladké špaldové mouky
  • 30 g třtinového cukru
  • 50 g změklého másla

Jak peču?

1.
Všechny suroviny z lednice vyndám cca hodinu před pečením, aby se srovnala jejich teplota.

2.
Začnu si předehřívat troubu na 170 stupňů. Koláčovou formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.

3.
Připravím si drobenku – loupáky nastrouhám nahrubo. V misce prsty promíchám s cukrem, moukou a změklým máslem.

4.
Tvaroh promíchám s cukrem.

5.
Do mísy odměřím všechny suroviny na těsto a promíchám metlou do hladké konzistence. Těsto vliju do formy a lehce uhladím.

6.
Na koláč lžící navrším tvaroh a pokladu na čtvrtky nakrájené jahody.

7.
Posypu loupákovou drobenkou.

8. 
Peču asi 1 hodinu a 15 minut. Před krájením nechám vychladnout.

Doba přípravy
20–30 min.

Pečení 
75 minut při teplotě 170 stupňů

Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm