Jogurtové těsto, kdy všechno hodíte do jedné misky, zamícháte a vlijete do formy, patří mezi mé oblíbené a ozkoušené. Pak už stačí jen přidat dobrý tvaroh, ovoce a posypat třeba drobenkou. Tu jsem tentokrát ozvláštnila o loupáky, které nám doba zbyly a byly už tvrdé na to, si je dát jen tak. A musím se pochválit, je to skvělý twist na klasickou drobenku.
Na blogu najdete recept i na tradiční drobenku anebo třeba vločkovou drobenku.
Jogurtové těsto najdete v hruškovém koláči s mandlemi a jeho variantu s vločkami zase tady.
Co potřebuju?
Lité jogurtové těsto
- 150 g bílého jogurtu
- 1 žloutek anebo 1 menší vajíčko
- 25 ml rostlinného oleje + trochu na vymazání formy
- 100 g moučkového cukru
- 80 g hladké špaldové mouky
- 50 g dětské krupičky + cca 2 lžíce na vysypání
- 6 g prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 250 g tučného tvarohu (kvalitní farmářský či pevnější tvaroh v alobalu)
- 25 g moučkového cukru (1 polévková lžíce)
- 250 g jahod (pokrájené na čtvrtky)
Loupáková drobenka
- 150 g ztvrdlých loupáků
- 30 g hladké špaldové mouky
- 30 g třtinového cukru
- 50 g změklého másla
Jak peču?
1.
Všechny suroviny z lednice vyndám cca hodinu před pečením, aby se srovnala jejich teplota.
2.
Začnu si předehřívat troubu na 170 stupňů. Koláčovou formu vymažu olejem a vysypu krupičkou.
3.
Připravím si drobenku – loupáky nastrouhám nahrubo. V misce prsty promíchám s cukrem, moukou a změklým máslem.
4.
Tvaroh promíchám s cukrem.
5.
Do mísy odměřím všechny suroviny na těsto a promíchám metlou do hladké konzistence. Těsto vliju do formy a lehce uhladím.
6.
Na koláč lžící navrším tvaroh a pokladu na čtvrtky nakrájené jahody.
7.
Posypu loupákovou drobenkou.
8.
Peču asi 1 hodinu a 15 minut. Před krájením nechám vychladnout.
Doba přípravy
20–30 min.
Pečení
75 minut při teplotě 170 stupňů
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm