Bábovky jsou vděčný dezert. Navíc těsto na tuto bábovku je připravené raz dva, nic se nešlehá, neoddělují se bílky od žloutků a jiné cukrářské složitosti. Jediným kamenem úrazu je vyklápění bábovky, proto skutečně dbejte na vymazaní a vysypání formy.

A až budete mít chuť na jinou bábovku, vyzkoušejte i další naše oblíbené bábovky – třeba bohatou prezidentskou, ricottovou anebo tvarohovou anebo třeba podzimní dýňovo-tvarohovou.


Co potřebuju?

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 2 vejce
  • 1/2 kelímku oleje (používám kelímek od tvarohu)
  • 3 vrchovaté lžíce cukru
  • 1 kelímek mletého máku
  • 1/2 kelímku dětské krupičky
  • 1 kelímek hladké špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva (18 g)
  • špetka soli
  • olej a krupička na vymazání a vysypání formy

Citrónový krém

  • 2 lžíce měkkého másla
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce žervé
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Jak peču?

1.
Všechny suroviny si vyndám z lednice alespoň hodinu před tím, než začnu péct.

2.
Začnu si předhřívat troubu na 170 stupňů.

3.
Poctivě si vymažu formu na bábovku olejem a vysypu dětskou krupičkou.

4.
V jedné míse rozmíchám mokré ingredience – tvaroh, vejce a olej.

5.
V druhé míse promíchám suché ingredience – mouku, krupičku, cukr, mák, prášek do pečiva a špetku soli.

6.
Nakonec smíchám suchou a mokrou část bábovky. Vymíchám hladké těsto. Není třeba příliš míchat.

7.
Přendám do formy a peču 40 minut. Propečenost vyzkouším špejlí. Pokud je špejle suchá, bábovka je upečená.

8.
Vyndám z trouby a nechám chvíli vychladnout. Pomodlím se a vyklopím.

9.
Na krém utřu máslo s cukrem dohladka. Vmíchám žervé a citrónovou šťávu. Vychladím a podávám s bábovkou.

Doba přípravy
15 min.

Pečení
40 minut při 170 stupních

Obměny
Místo tvarohu se hodí ricotta a místo máku zase mleté ořechy