Tuhle polévku budete nejspíš znát ve variantě s klobásou. Uzeniny doma vůbec nejíme, takže jsem sáhla po tofu. Já měla zrovna marinované, skvělé bude též uzené tofu či tempeh.
Zároveň jsem chtěla vymyslet jídlo za 100 Kč pro 4 osoby. Mým záměrem bylo vyvážené a zdravé jídlo. To nebývá snadné, protože u levnějších pokrmů bývá kamenem úrazu absence bílkovin. Tady se toho díky tofu bát nemusíte.
Co potřebuju?
- 500 g kysaného zelí | 20 Kč
- 500 g brambor (v neoloupaném stavu) | 10 Kč
- 200–250 g uzeného anebo marinovaného tofu | 35 Kč
- 1 cibule | 3 Kč
- 1 lžička mletého kmínu | 1 Kč
- 1 lžíce sladké papriky | 2 Kč
- 1 lžíce rajčatového protlaku | 5 Kč
- 3 bobkové listy | 2 Kč
- 1 lžíce rostlinného oleje | 2 Kč
- 1 kostka zeleninového bujónu anebo zeleninový vývar (1200 ml) | 5 Kč
- cukr na dokončení
- zakysaná smetana k podávání (do této fáze je polévka veganská) | 15 Kč
Vše jsem nakoupila na Rohlíku, v Albertu anebo v Lidlu.
Jak vařím?
1.
Cibuli oloupu a nakrájím nahrubo. Vhodím ji do kastrolu s olejem a opeču dozlatova. Stačí cca 5 minut.
2.
Mezitím oloupu brambory a nakrájím je na menší kostky. Tofu nakrájím také na kostky. A přihodím tofu i brambory k cibuli. 50 g tofu nechávám stranou a opeču ho dokřupava a posypu jím polévku.
3.
Chvíli společně opékám a ochutím kmínem.
4.
Do kastrolu přidám sladkou papriku, rajčatový protlaku, sůl a zarestuju. Zaliju vodou a přihodím bujón anebo zaliju zeleninovým vývarem.
5.
Z kysaného zelí sliju nálev/lák a uchovám ho na později. Pokud je zelí dlouhé, tak ho pokrájím. Přidám jen do polévky. Přiklopím poklicí a vařím doměkka. Mně to trvalo asi 20 minut.
6.
Zelňačku ochutnám a chuťově doladím solí, cukrem a nálevem ze zelí.
7.
Na talíři polévku ráda dokončuju zakysanou smetanou a opečeným křupavým tofu.
Doba přípravy
cca 15–20 minut, vaření 30 minut
Počet porcí
4
Variace
Vynikající do zelňačky je uzený tempeh