Ohromně pohodlná a sytící polévka ideální do zimních šedivých dnů. Na téhle polévce mne baví, že je z úplně obyčejných surovin a přitom je moc dobrá.
Do polévky se hodí různé druhy menších luštěnin – půlený žlutý i zelený hrách, červená i černá čočka. Z obilovin zase kroupy, bulgur, pohanka a z vloček bych vybrala například ječné či žitné. Jednoduše se řiďte stavem své spíže. Dbejte pouze na podobnou velikost použitých ingrediencí, pokud byste chtěli využít větší fazole či cizrnu, bylo by potřeba je dopředu namočit a vařit zvlášť.
Co potřebuju?
- 2 větší mrkve
- 1/4 celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sušené majoránky
- kousek másla anebo lžíce oleje pro veganskou verzi
- sůl
- 100 g drobných luštěnin, obilovin, vloček (vizte tip na konci receptu)
- 4 menší brambory
- hladkolistá petržel k podávání
Jak vařím?
1.
Veškerou zeleninu kromě brambor očistím/oloupu a nakrájím. Mrkev a celer na kostky, cibuli nahrubo a česnek na plátky.
2.
Ve větším hrnci rozehřeju máslo a zeleninu na něm opeču. Stačí 7 minut. Přihodím různé luštěniny/obiloviny/vločky. Zaliju 1200 ml vody a vařím pod pokličkou na mírnějším plameni cca 25 min.
3.
Oloupu brambory a nakrájím je na kostky. Po 25 minutách je přihodím do polévky, osolím a vařím do změknutí. Což bude asi 10 minut.
4.
Ochutnám, případně dosolím, ochutím majoránkou a hladkolistou petrželkou.
Doba přípravy
15 minut, 45 minut vaření
Počet porcí
4
TIP
Pokud se vám nechtějí vybírat luštěniny a obiloviny do polévky, kupte si tuto směs z Country Life