Další variace na placičky/kuličky či karbanátky všeho druhu. Určitě patří mezi naše poměrně časté večeře. Většinou k nim připravuju lehký zeleninový salát a hlavně dip, do kterého placičky namáčíme. Druhý den putují manželovi do krabičky jako parádní oběd.


Co potřebuju?

  • 200–250 g jáhel (v suchém stavu)
  • 1 batáta (o váze cca 450 g)
  • 1 větší mrkev
  • 130 g cheddaru či jiného tvrdého výrazného sýra
  • 70 g slunečnicových semínek anebo podrcených ořechů
  • sůl
  • olej na opečení

K podávání

  • 125 g polotučného tvarohu
  • 125 g cottage
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • několik lístků čerstvé bazalky anebo máty
  • sůl

Jak vařím jáhly?

Jáhly přesypu do sítka a alespoň dvakrát proliju vroucí vodou. Díky tomuto kroku se jehly zbaví případné hořkosti. Jáhly zaliju trojnásobným množstvím vody a lehce osolím. Když mám zeleninový vývar, použiju k vaření ten. Jáhly vařím doměkka. Většinou mi to trvá 15–20 minut.


Jak vařím?

1.
Uvařené jáhly podle návodu výše nechám vystydnout.

2.
Dám péct batátu, kterou neloupu, ale po jejím celém povrchu ji propíchám nožem anebo vidličkou, dám na plech s pečicím papírem a peču při 180 stupních asi 60–70 minut.

3.
Po upečení ji nechám zchladnout a pak oloupu – slupka bývá pevná a dá se jednoduše odstranit prsty.

4.
Batátu rozmačkám vidličkou a přidám ke zchladlým jáhlám.

5.
Mrkev oloupu škrabkou a nastrouhám nahrubo. Totéž udělám s tvrdým sýrem. Oboje pak přidám k jáhlám.

6.
Pro křupavý element přidávám různá semínka anebo ořechy. Podle chuti ještě případně dosolím.

7.
Rukou promíchám, výsledná směs je lepivá a dobře drží pohromadě.

8.
Mokrou a čistou rukou tvaruju placičky anebo kuličky podle vlastní preference.

9.
Já tentokrát udělala 16 karbanátků o velikosti dlaně.

10.
Peču na mírnějším plameni na troše oleje z obou stran. Po každé straně kolem 10 minut.

11.
Podávám například s dipem z tvarohu a cottage. Tvaroh, cottage osolím, zakápnu olivovým olejem, přidám prolisovaný česnek a posekané bylinky. Promíchám.

Doba přípravy
60 minut + pečení batáty a vaření jáhel

Počet porcí
3–4 (16 placiček)

TIP
Klidně pečte placičky kolem 30 min v troubě na 170 stupňů