Tradiční sicilský recept, jehož název se odvozuje od názvu operu italského skladatele Vincenza Belliniho. Snad je to pravda, jistou pravdou je, ale že těstoviny s rajčatovou omáčkou a lahodným pečeným lilkem jsou perfektní volbou pro kterýkoliv den v týdnu.
Co potřebuju?
- 2 větší lilky (o celkové váze asi 600 g)
- 3 stroužky česneku
- 1 chilli paprička (podle pálivosti, já měla hodně pálivou, takže jsem vyndala i semínka)
- 400–600 g konzervovaných rajčat (mám ráda převahu pečených lilků nad omáčkou, klidně ale dejte až 800 g rajčat)
- 1 lžička cukru
- 70–80 ml olivového oleje
- 150 g fety anebo pevnější ricotty (v originálním receptu je ricotta, nám ale chutná feta)
- 1 lžička sušeného oregána anebo 3 větvičky čerstvého oregána
- bazalka k podávání (já ji neměla a sáhla jsem po medvědím česneku)
- navíc – hrst sušených rajčat v oleji
- sůl
- 250 g oblíbených těstovin (ideálně tvary, na kterých drží omáčka /fusilli, penne, rigatoni)
Jak vařím?
1.
Zapnu si troubu na 220 stupňů.
2.
Lilky opláchnu, osuším, odkrojím konce a nakrájím podélně na stejně tlusté asi 7mm plátky. Plátky vyskládám na plech, ideálně aby se moc nepřekrývaly. Lilky zakápnu asi 50 ml olivového oleje a lehce osolím.
3.
Peču asi 35 minut. Nechám zchladnout.
4.
Teď už to je rychlovka. Nasekám si česnek na plátky, chilli papričku najemno. Do hrnce naliju většinu zbývajícího oleje a vhodím česnek a chilli.
5.
Lehce opeču – česnek má jen zezlátnout, poté přisypu cukr a nechám zkaramelizovat.
6.
Přiliju rajčata (pokud nemám drcená, vidličkou je rozmačkám), ochutím oregánem a lehce osolím.
7.
Vařím asi 10 minut.
8.
Do omáčky vmíchám upečené a na větší kousky pokrájené lilky.
9.
Ochutnám a případně dosolím. Ještě občas přimíchám nahrubo posekaná sušená rajčata.
10.
Omáčku promíchám s těstovinami, které jsem uvařila v pořádně osolené vodě.
11.
Servíruju na jednotlivé talíře, kde porci ještě doladím rozdrobenou fetou, bylinkami a zakápnu zbylým olivovým olejem.
Doba přípravy
do 30 minut + 35 min pečení lilků
Počet porcí
3–4