Na sezónu rebarbory se vždycky ohromně těším. Tyhle štiplavé stonky jsou na jarně laděné koláče jak dělané. Každý rok jich pár zvládnu. Většinou ale sahám po osvědčených receptech s drobenkou, letos jsem měla náladu na něco sofistikovanějšího. A tak vznikl křehký mandlový korpus, sladký žloutkovo-smetanový krém nádherně korespondující ostré a kyselé rebarboře. 

Co potřebuju?

Na korpus

  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g cukru (používám třtinový)
  • 125 g změklého másla
  • 1 vejce
  • cca 210 g hladké mouky (požívám hladkou špaldovou)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Na krém

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 3 žloutky
  • 110 g cukru (opět třtinový)

Ovoce

  • 4 slabší stonky rebarbory
  • 2 nektarinky (anebo ještě další 2 stonky rebarbory)

Na dokončení

  • 2 lžíce javorového sirupu (je to final touch, ale nutný není)

Jak peču?

1.
Začínám korpusem, který si potřebuje dáchnout v ledničce. V míse utřu mleté mandle s cukrem, měkkým máslem a vejcem. Poté přidávám prosátou mouku s práškem do pečiva a solí. Vytvoruju kompaktní a nelepivé těsto. Dám do sáčku anebo zabalím do potravinářské fólie a strčím do lednice alespoň na půl hodiny. 

2.
Začnu si předehřívat troubu na 180 stupňů (dolní i horní ohřev). V další míse prošlehám žloutky se smetanou a cukrem. Dám stranou. Oloupu si rebarboru a nakrájím na cca půlcentimetrové plátky. Nektarinky nakrájím na podobně velké kousky.

3.
Odpočaté těsto opatrně vyválím, je dost mastné, takže se docela trhalo. Možná proto jsem to za chvíli vzdala a do vymyzané koláčové formy vymačkala rukama. Těsto propíchám vidličkou a dám předpéct na 15 minut. 

4.
Předpečený korpus vyndám, nasypu připravené ovoce a zaliju žloutkovým krémem. Před nalitím ještě promíchám, aby mi nezůstal usazený cukr naspodu mísy. Peču na sníženou teplotu 160 stupňů asi hodinu. Pár minut před dopečením potřu javorovým sirupem a dám na chvíli „zapéct“ pod gril. Hotový koláč je lepší nechat vychladnout, aby krém „zpevnil“. Geniální je ho podávat se zakysanou smetanou.