Údajně jde o tradiční židovský koláč, já ho znám ale z Maďarska. Absolutně netušící o co jde, jsme si jej s manželem objednali v jedné kavárně. Dostalo mě vrstvení několika druhů náplní. A i když jsme byli v Budapešti v létě 2018, tak mi zůstal natolik v paměti, abych se do něj konečně v roce 2021 pustila.

Jedinou nevýhodou koláče je hora nádobí, celkem připravujete 5 náplní, každou zvlášť, plus těsto… No to máte skoro plnou myčku. Ale chuť je geniální. Všechny náplně z kynutých buchet dohromady a navíc na minimální vrstvě těsta, které může být u kynutých buchet otravné.

Co potřebuju?

Těsto

  • 125 g studeného másla + trochu na vymazání formy
  • 250 g hladké (špaldové) mouky + trochu na podsypání
  • 50 ml bílého vína
  • 50 g cukru (já měla jen třtinový, moučkový by byl vhodnější)
  • 1 vejce
  • špetka soli

Maková náplň

  • 125 g mletého máku
  • 140 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce cukru

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 1 lžíce mléka
  • 1 žloutek (bílek použiju na potření koláče)
  • 1 lžice cukru

Jablečná náplň

  • 2 jablka
  • 2 lžíce rozinek namočených v 1 lžíci rumu
  • 0,5 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce cukru

Ořechová náplň

  • 125 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g medu
  • 1 lžíce mléka

Povidlová náplň

  • 150 g povidel
  • 1 lžíce rumu

Jak peču?

1.
Připravím si těsto. Odvážím si suroviny, přendám je do zadělávací mísy a vložím do kuchyňského robota a pomocí nástavce typu hák vytvořím hladké, pružné a nelepivé těsto. V robotu potřebuju asi 7 minut, pokud bych zadělávala těsto ručně, počítala bych s dvojnásobkem času.

2.
Těsto zabalím do potravinářské fólie a uložím jej alespoň na hodinu do lednice.

3.
Připravím si náplně.

Maková náplň
Mák zaliju v menším kastrůlku mlékem a svařím. Stačí 3–4 minuty. Dosladím a vmíchám rum.

Tvarohová náplň
Tvaroh utřu s mlékem, cukrem a žloutkem do hladkého krému.

Jablečná náplň
Jablka oloupu, nahrubo nastrouhám. Zakápnu štávou z citrónu, osladím a přimíchám rumem ovoněné rozinky.

Ořechová náplň
Mleté ořechy nasucho opražím na pánvi, stačí 2–3 minuty, aby se rozvoněly. Poté už je jen rozmíchám s mlékem a medem v hladkou směs.

Povidlová náplň
Ta nejsnazší – povidla promíchám s rumem.

4.
Začnu si předehřívat troubu na 175 stupňů.

5.
Pracovní plochu si posypu moukou a rozválím těsto na cca 4mm tloušťku. Snažím se těsto válet do tvaru kruhu.

6.
Formu na dort vymažu máslem a těsto do ní přenesu. Přimáčknu ke dnu i k okrajům formy. Těsto namáčknu i lehce přes okraje formy, aby mi neslezlo dolů. Zbylé těsto odkrojím, ale nevyhazuju.

7.
Přes těsto položím pečicí papíre a na dno nasypu luštěniny anebo třeba kroupy, abych dno těsta zatížila.

8.
Předpeču asi 12 minut. Peču raději ještě na plechu, protože používám formu s odnímatelným okrajem, tudíž může máslo z těsta kapat do trouby.

9.
Mezitím ze zbylého těsta vyválím proužky, ze kterých udělám mřížku.

10.
Z předpečeného těsta vyndám pečicí papír i luštěniny. A začnu vrstvit náplně.

11.
Rozetřu makovou náplň, pak tvarohovou, jablečnou (z té ideálně ještě sliju přebytečnou tekutinu), následuje ořechová a končím povidlovou.

12.
Ze zbylých proužků těsta vytvořím na koláči mřížku, kterou potřu bílkem, který mi zbyl z tvarohové náplně.

13.
Peču asi 40 minut.

14.
Před krájením nechám vychladnout.

Doba přípravy
1–1,5 hodiny

Pečení
175 stupňů – 12 min přepečení těsta, 40 min pečení koláče

Forma
17cm dortová forma s odnímatelným okrajem