Ideální sladkost pro večerní ujídání. Ráda je peču na silvestrovský večer, to už je naše klasika. A úplně nejraději je mám přímo z ledničky a raději nikdy nepočítám, kolikrát tu ledničku otevřu, uzobnu si kostku a zavřu. A pak zas a znova.
Co potřebuju?
- 70 g změklého másla + trochu na vymazání formy
- 90 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 180 g zakysané smetany
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 70 g kokosové mouky + trochu na vymazání formy
- 70 g hladké špaldové mouky
- 150–170 g hořké čokolády (použila jsem 78% a 85% čokoládu Lindt)
- 50–70 g strouhaného kokosu
Jak peču?
1.
Zapnu si troubu na 170 stupňů.
2.
Máslo si dám do kuchyňského robota a pomocí nástavce typu K jej vyšlehám do pěny. Trvá to asi 7 minut. Máslo se krásně rozvoní.
3.
Poté vešlehám moučkový cukr. Pokud nemáte robota, máslo důkladně utřete společně s cukrem ručně.
4.
Zakysanou smetanu prošlehám společně s vejci.
5.
Postupně vaječnou směs lehce vmíchám do našlehaného másla. Je důležité, aby obě složky měly stejnou teplotu, aby se spojily.
6.
Do směsi vsypu odvážené oba druhy mouky včetně prášku do pečiva i trošky soli.
7.
Výsledná směs drží na vařečce a dobře se roztírá, ale neteče.
8.
Zapékací mísu si vytřu máslem a vysypu kokosovou moukou.
9.
Těsto do ní přenesu a uhladím.
10.
Peču asi 30–35 minut. Propečenost zkontroluju špejlí, která po vytažení z těsta musí být suchá.
11.
Nechám zcela vychladnout.
12.
Nakrájím na stejně velké kostky. Raději mám menší. Tentokrát jsem krájela kostky cca o velikosti 2×2 cm.
13.
Čokoládu si rozehřeju nad vodní lázní. Dám si pozor, aby se voda nedostala do čokolády.
14.
Každou kostku pak namočím v čokoládě a vykoupu ji ze všech stran.
15.
Hned pak obalím v kokosu, který mám přesypaný v menší misce. Pokládám pak na pečicí papír a po chvíli do krabičky, kterou ukryju do lednice.
Doba přípravy
30 minut příprava + pečení
Pečení
30–35 minut na 170 stupňů
Forma
Čtvercová forma o velikosti 20×20 cm