Co by to bylo za podzim bez dýňového risotta? A letos si na něm pochutnává už i roční dcera. Mlsná už od malička 🙂
A až se dýní přejíte, jestli je to vůbec možné :). Uvařte si i méně obvyklé pohankové risotto s houbami.
Co potřebuju?
- 1 velká máslová dýně anebo dýně Hokkaido
- 220 g rýže Arborio anebo Carnaroli
- 1 větší šalotka anebo cibule
- 3 větší větvičky tymiánu
- 800–1000 ml kuřecího anebo zeleninového vývaru
- 150 g másla (z lednice)
- 80 g parmezánu
- vlašské ořechy anebo semínka k podávání
Jak vařím?
1.
Dýňové risotto mi přijde o míle chuťově lepší, pokud se dělá z pečené dýně. Proto si dýni očistím, rozkrojím, vydlabu semínka a řeznou stranou položím na plech s pečicím papírem a dám péct na 190 stupňů na cca 1 hodinu. V tomto případě není nutné ani máslovou dýni loupat.
2.
Po 15 minutách pečení kousek dýně uříznu a dám jej stranou – tuto dýni pak nakrájím na kostičky, osmahnu a ozdobím jí hotové risotto.
3.
Upečenou dýni nechám zchladnout. Pokud mám dýni Hokkaido, tak ji celou rozmačkám anebo rozmixuju na jemné pyré. Pokud mám máslovku, tak dužinu vyloupnu lžíci (stejně jako u avokáda) a slupku vyhodím. Též rozmačkám anebo rozmixuju na pyré.
4.
Kuřecí vývar si ohřeju – je důležité rýži podlévat horkým vývarem.
5.
Cibuli anebo šalotku nakrájím najemno. Na silném plátku másla (asi 50 g) společně s několika větvičkami tymiánu ji osmahnu jen tak, aby zprůhledněla.
6.
Pak přisypu rýži, společně promíchávám a opékám tak 4–5 minut – rýže se obalí máslem, nemá ale zhnědnout.
7.
Nyní začnu přilévat vývar. Naliju jen tolik vývaru, aby vývar vytvořil hladinu společně s rýží (většinou tak 2 menší naběračky). Průběžně míchám.
8.
Až se vývar do rýže vsákne, přidám dýňové pyré a také další várku vývaru.
9.
Neustále postupně přilévám vývar a míchám, dokud není rýže uvařená naskus. Většinou je risotto uvařené do 15–20 minut.
10.
Risotto odstavím ze sporáku a vhodím do něj na kostky nakrájené zbylé studené máslo, také přistrouhám parmezán.
11.
Míchám do chvíle, než se máslo do risotta vstřebá a risotto je krásně krémové. Ochutnám a dosolím, pokud je ještě třeba.. Přiklopím pokličkou a nechám chvíli odpočinout a připravím si opečenou dýni na ozdobu.
12.
Poloupečenou dýni nakrájím na malé kostičky a společně s trochou tymiánu ji na oleji rychle osmahnu. Po 3 minutách přidám i rukou podrcené ořechy a společně 2 minuty opékám. Lehce osolím.
13.
Risotto nandám na talíř a talířem trochu poklepu, aby se rozprostřelo. Posypu opečenou dýni a ořechy. Hned podávám.
Doba přípravy
30 minut risotto + 1 hodina pečení dýně
Počet porcí
3–4
Tip
Máte-li rádi chuť vína v risottu, přidejte jej před prvním přidáním vývaru