Švestky jsou esencí podzimu. Stejně jako dýně, skořice, teplé polévky, svíčky, horké čaje… Podzim bude vždycky mým nejoblíbenějším obdobím. Barevné listí, kašmírové svetry a hlavně ta chuť upéct něco dobrého, což tenhle koláč maximálně splňuje.
Je značně inspirovaný koláčem Markétky Pavleje, který velmi ráda a často peču. Běžně do něj používám meruňky a mandle, ale tentokrát jsem letní meruňky vyměnila za podzimní švestky, ke kterým se zase náramně hodí mák, co myslíte?
Co potřebuju?
Korpus
- 110 g studeného másla
- 220 g hladké špaldové mouky
- 1 žloutek
- špetka soli
- 2 lžíce ledové vody
Náplň
- 125 g změklého másla
- 120 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- 1 vejce
- 1 lžíce hladké špaldové mouky
- 130 g mletého máku
- 7–8 velkých švestek anebo blum
Jak peču?
1.
Připravím si těsto na korpus. Do kuchyňského robota dám pokrájené studené máslo a prosátou mouku. Pomocí nástavce typu K vypracuju těsto s drobnými žmolky. Pokud nemám robota pracuju konečky prstů a co nejrychleji, aby se máslo zbytečně nerozpouštělo.
2.
Následně přidám sůl, ledovou vodu a žloutek, opět nechám robota suroviny zapracovat. Výsledek je velmi drobivý. Rukama drobečky spojím v hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dám jej vychladit do lednice asi na hodinu.
3.
Odpočaté těsto vyndám z lednice a po pár minutách jej propracuju rukama a vyválím na kulatý plát tenký asi 4 mm.
4.
Těsto přendám do máslem anebo olejem vymazané a moukou vysypané formy. Těsto přimáčknu k bokům formy a kousek těsta nechám přečuhovat přes okraj. Formu dám na 20 minut vychlafit do lednice.
5.
Zapnu si troubu na 200 stupňů.
6.
Na těsto ve formě položím pečicí papír, který zasypu luštěninami, aby se těsto nevzdouvalo.
7.
S luštěninami předpékám 10 minut, pak je odstraním a peču ještě 7 minut. Poté korpus vyndám a nechám jej trochu zchladnout. V mezičase si připravím náplň.
8.
Hodně měkké máslo dám společně s cukrem do mísy, ve kterém je budu společně šlehat do světlé a nadýchané pěny. Opět můžete použít stejný typ háku. Trvá to asi 10 minut.
9.
Do pěny pak postupně zašlehávám žloutek a i celé vejce.
10.
Po chvíli šlehání přidávám i mouku a mletý mák.
11.
Makovou náplň rozprostřu po dně korpusu a následně do ní vmáčknu švestky řeznou stranou nahoru.
12.
Koláč peču prvních 10 minut na 200 stupňů, pak teplotu snižuju na 180 a dopékám dalších cca 35 minut.
Doba přípravy
25–35 minut + čas na chlazení těsta
Pečení
17 minut přepékání korpusu na 200 stupňů, 10 minut pečení koláče na 200 stupňů a pak 35 minut na 180 stupňů
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm