Cheesecake patří mezi moje nejnejnej dezerty. Stačí na něj pár kvalitních surovin a perfektní dort je na světě. Nevýhodou klasického cheesecaku je jeho pečení ve vodní lázni a pák dlouhé čekání, než se bude moct naříznout. Tyto strasti mi vyřešil nepečený cheesecake, jehož jemnost jsem nakopla ostrou marmeládou z černých višní, na kterou nedám dopustit. Můžete použít i jinou marmeládu, klidně i svařené mražené ovoce anebo se držte jen spousty čerstvého ovoce.
Co potřebuju?
Sušenkový základ
- 130 g sušenek (Lotus, BeBe, Club atd.)
- 40 g ořechů (já použila mix mandlí a lískových ořechů)
- 40 g rozpuštěného másla
Krém
- 170 ml smetany ke šlehání
- 50 g cukru
- 200 g žervé (nejraději mám Goldessa z Lidlu)
- 200 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 100 g marmelády z černých višní
- hrst čerstvých borůvek
Jak „vařím“?
1.
Sušenky i oříšky vhodím do mixéru a rozmixuju najemno.
2.
K sušenkové hmotě přiliju rozpuštěné a trochu zchladlé máslo. Párkrát společně promixuju.
3.
Sušenkový základ si rozdělím do 5 skleniček (vyšlo mi to cca na 2,5 lžíce do každé skleničky).
4.
Vychlazenou smetanu vyšlehám. Vyšlehaná smetana je pevná a při vytažení balónové (šlehací) metly dělá „špičky“.
5.
K vyšlehané smetaně přidám cukr a zašlehám.
6.
Pak už jen zašlehávám žervé a tvaroh. Výsledný krém je hladký a k sežrání.
7.
Krém rozdělím do sklenic.
8.
Na vrch každé sklenice dám pořádnou lžíci marmelády a štědře zasypu borůvkami.
Doba přípravy
25 minut
Počet porcí
5
Velikost sklenic
cca 250 ml