Inspiraci pro tento recept jsem před několika lety našla v nějaké zdravé kuchařce. Tehdy quinoa patřila mezi téměř neznáme suroviny. A pokud se dala někde sehnat, stála nehorázné peníze. Dneska quinou koupíte v každém supermarketu, je přirozeně bezlepková, poměrně rychle hotová a hodí se do sladkých i slaných jídel.

Pokud přeci jen quinou v obchodech nenajdete, klidně sáhněte po jáhlích (jáhlech? Kdo ví?). A ještě jedno pokud tu mám – ne každý má rád sladké ve slaných jídlech. Jestli se řadíte do této skupiny, brusinky vynechejte. Místo nich můžete přihodit nějaká semínka, ale taky nemusíte :).

Co potřebuju?

  • 1 velká batáta (moje měla přesně 500 g)
  • 150 g sušených brusinek
  • 150 g quinoy (v suchém stavu)
  • 2 vejce
  • 130–150 g tvrdého sýra (osobně mám nejradši mladý holandský kozí, ale super je cheddar či gouda)
  • 6 vrchovatých lžic strouhanky
  • sůl

Dresink

  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 200 g zakysané smetany

Jak vařím a peču?

1.
Začínám pečením batáty. Troubu si zapnu na 200 stupňů. Batátu po celém jejím povrchu propíchám do hloubky vidličkou. Položím ji na plech s pečicím papírem a pošlu jí do trouby na 50 minut. Vůbec si jí nevšímám. Po upečení ji nechám zcela vychladnout.

2.
Uvařím si quinou. Quinou dám do kastrolu s dvojnásobným množstvím vody. Lehce osolím a vařím asi 20 minut. Pokud zbyde nějaká voda, sliju ji. Quinou nechám také vystydnout.

3.
Pokud nemám bio brusinky, tak je proliju vroucí vodou a nechám je vykapat.

4.
Tvrdý sýr nakrájím na malé kostičky.

5.
Znovu si zapnu troubu, ale tentokrát ji dám předehřívat na 170 stupňů.

6.
Začnu seskládávat směs na placičky. Upečenou batátu oloupu (slupka je pevná a vnitřek batáty jde úplně lehce vydlabat lžící). Batátu dám do mísy a rozmačkám vidličkou.

7.
K batátě přidám quinou, brusinky, pokrájený sýr, rozklepnu vejce a promíchám. Postupně přisypávám strouhanku, až mi vznikne kompaktní, ale stále trochu lepivé těsto.

8.
Pomocí lžice a navlhčené ruky skládám na velký plech s pečicím papírem placičky. Každá má mezi 110–120 g a celkem jich je 10.

9.
Každou placičku lehce zakápnu olivovým olejem a dám péct na 20 minut.

10.
Připravím si k placičkám dresink. V menší misce důkladně rozmíchám tahini s citronovou šťávou a javorovým sirupem. Nejlepší je použít malou metličku, aby vznikla hladká směs. Pak přidám nastrouhaný česnek, zakysanou smetanu a na konec dosolím podle chuti.

11.
Nejlepší je podávat studený dresink k teplým placičkám.

Doba přípravy
20 minut + 50 minut pečení batáty + 20 minut pečení placiček

Počet porcí
3–4