Krémové husté polévky patří mezi má nejoblíbenější jídla. Dají se uvařit ze spousty druhů zeleniny, jsou hotové za chvíli a často vystačí jako plnohodnotný oběd či večeře. Královnou mého srdce je samozřejmě dýňovka, ale tenhle batátový krém jí slušně šlape na paty.

A jaká je vaše nejoblíbenější polévka?


Co potřebuju?

  • 2 batáty o objemu cca 900 g
  • 2 velké mrkve
  • 1 cibule anebo šalotka
  • olivový olej
  • 1 lžíce kari koření
  • 100 g červené čočky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 300 ml kokosového mléka z plechovky

Jak vařím?

1.
Batáty i mrkev oloupu. Oba druhy zeleniny nakrájím na větší kusy. Taktéž nakrájím cibuli na kousky.

2.
Zeleninu s cibulí dám opéct do hrnce na olivový olej. Opékám tak 10 minut, pak zasypu kari kořením, přisypu čočku a zaliju zeleninovým vývarem.

3.
Polévku vařím tak 30 minut (dokud nejsou batáty, mrkev i čočka měkké).

4.
Polévku rozmixuju tyčovým mixérem, osolím a zjemním kokosovým mlékem.

5.
Podávám třeba s opečeným tempehem.