Na falafel jsem se chystala poměrně dlouho. S cizrny vařím ráda a poměrně často, takže příprava falafelu byla jen otázkou času. Co mě ale překvapilo, falafel se připravuje ze SYROVÉ CIZRNY. Takže žádné zkratky, že si koupíte cizrnu v konzervě, nene. Sušenou cizrnu si musíte namočit, abyste získali potřebnou konzistenci.

Bowl je pro mne symbolem rozmanitosti. Vezmete si k ruce mísu, kterou až po okraj naplníte vším, co vám chutná. Určitě můžete využít i zbylé ingredience z jiných receptů. Já jsem tentokrát k falafelům udělala pečenou zeleninu a tahini dresink. Ten si rozhodně udělejte. Ostrý dresink pořádně osvěží jemné falafely.

Co potřebuju?

Falafel

  • 300 g sušené cizrny
  • 1 červené cibule
  • 2,5 lžičky římského kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 3 stroužky česneku
  • hrst kešu ořechů
  • 3 lžíce hladké mouky

Pečená zelenina

  • 1 petržel
  • 3 menší mrkve
  • 1 brambora
  • půl batáty
  • 1 červená cibule
  • kousek červené papriky
  • olivový olej
  • 1 lžíce uzené papriky
  • sůl

Tahini dresink

  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžíce citrónu
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl

Jak vařím?

FALAFEL
1.
Cizrnu namočím alespoň na 12 hodin. Namočenou cizrnu důkladně propláchnu a nechám okapat.

2.
Cibuli a česnek nakrájím najemno. Římský kmín nadrtím v hmoždíři.

3.
Do food procesoru anebo nožového mixéru dám cizrnu, česnek, cibuli, sůl, římský kmín a kešu ořechy. Rozmixuju do konzistentní, ale ne úplně hladké hmoty.

4.
Aby falafel držel pohromadě, je dobré přidat hladkou mouku.

5.
Jestli máte jako já jen menší nožový mixér, tak je mixujte na více fází, mně toto množství vyšlo asi na 4 várky. Hmotu dám na hodinu do lednice odpočinout.

6.
Z hotové hmoty pomocí ruky namočené ve vodě vytvořím kuličky anebo menší placičky, které smažím ve vyšší vrtsvě oleje. Hotový falafel dávám na ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk

PEČENÁ ZELENINA
1.
Zeleninu očistím a nakrájím na podobně velké kusy. Já zvolila kolem 2×2 cm.

2.
Zeleninu rozložím na plech s pečicím papírem, posypu uzenou paprikou, osolím a zakápnu olivovým olejem.

3.
Peču na 190 stupňů asi 25–30 minut.

TAHINI DRESINK
Tahini pastu rozmíchám s citrónovou šťávou, solí a zakysanou smetanou. Pokud je dresink moc hustý, přidám trochu jogurtu.

PODÁVÁNÍ
Pečenou zeleninu rozložím do misky. Do prostřed dám usmažené falafely a navrch dám dresink.

TIP
Do bowl se hodí jakákoliv zelenina, nejen pečená, ale i čerstvá. Já přidala ještě špenát a rajčata a také pečenou řepu.
Super bude i kuskus, bulgur anebo quinoa.