Vztah s červenou řepou bývá pro mnoho lidí poměrně složitý. Často si neseme nějaké ty řepové šrámy z dětství, ale nebojte, tenhle salát je pohádka o jiné řepě. Tohle není naložená řepa na kostičky, která se koupe v divném nálevu, tahle řepa má díky dresinku a pečení fantastickou chuť, která možná zlomí nejednoho řepového protestanta. A pokud máte rádi řepu i z té školní jídelny, tak na téhle si pochutnáte taky.


Co potřebuju?

  • 500 g syrové červené řepy
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce medu anebo javorového sirupu (ten je fakt bezva)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 2 lžičky sušeného nebo čerstvého tymiánu
  • balení špenátu / rukoly / polníčku anebo mix
  • 120 g měkkého kozího sýra
  • hrst dýňových semínek anebo pár vlašských ořechů

Jak vařím?

1.
Řepu oloupu klasickou škrabkou na brambory a nakrájím na podobně velké klínky.

2.
Do větší uzaviratelné sklenice dám olivový olej, med, tymián, balzamiko a sůl, zavřu a pořádně proklepu, až se všechny ingredience smíchají. Dresink musí být chuťově hodně výrazný, až trochu přechucený, aby předal chuť řepě.

3.
Řepu promíchám s dresinkem a dám do zapékací nádoby. Peču asi hodinu při 200 stupních.

4.
Na velký talíř anebo do mísy rozprostřu zelené listí (špenát…), pokladu mírně vychladlou řepou, na ni rozdrobím kozí sýr a zasypu opatrně opraženými semínky anebo ořechy. Úplně nakonec zakápnu šťávou z pečené řepy.