Luštěniny bývají podceňovanou složkou naší stravy. Většinou se těší oblibě u veganů anebo vegetariánů, anebo maximálně jako čočka nakyselo na Nový rok. I když přiznávám, že tento recept jsem připravovala právě na první lednový den, snažím se luštěniny do jídel přidávat pravidelně. Občas jen uvařím trochu čočky nebo cizrny a pak ji přimíchám k těstovinám, které třeba připravuji se zeleninou. Alespoň tak zvýším množství bílkovin v jídle.

Nejčastěji používám červenou čočku, kterou dávám snad do každé polévky, protože ji perfektně zahustí, je uvařená za chvíli a vůbec nenadjímá. Pro tento recept ale sáhněte po pevnějších druzích čočky.


Co potřebuju?

  • 1 hrnek černé (ideálně Beluga) anebo zelené čočky (doporučuji odrůdu Puy)
  • 4 mrkve
  • 2 menší petržele
  • půlka celerové bulvy
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • Hrst sušených rajčat naložených v oleji
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 3 lžíce olivového oleje

K podávání

  • Vejce, jak ho máte nejradši
  • Větší hrst čerstvého špenátu
  • Opečená dýňová semínka
  • Měkký kozí sýr

Jak vařím?

1.
Čocku si alespoň dvě hodiny před vařením namočím do vody. Pak vodu vyliju a čočku důkladně propláchnu a nechám okapat.

2.
Do většího kastrolu naliju tak 3 lžíce oleje (můžu použít olej ze sušených rajčat) a rozehřeju.

3.
Mrkev, celer i petržel oloupu a pokrájím na podobně velké kostičky a vhodím do kastrolu. Opékám tak 5 minut a mezitím si nakrájím cibuli na kousky a česnek na plátky.

4.
Cibuli a česnek přihodím k zelenině a opékám ještě tak 3–4 minuty. Pak vhodím čočku a zasypu tymiánem, párkrát promíchám a zaliju 2 hrnečky vody (ten, ve kterém jsem odměřovala čočku). Přiklopím poklicí a vařím, než bude čočka měkká. Sem tam promíchám. Mně to trvalo asi 18 minut.

5.
Až je čočka hotová, přihodím pokrájená sušená rajčata, osolím a ochutím ještě octem. Případně vmíchám čerstvý špenát. Podávám s vajíčkem, pár kousky kozího sýra a zasypu dýňovými semínky.