Medovník – údajně jde o původně gruzínský recept. Kdo ví. Medovník patří mezi dnes už klasické zákusky, objednáte si ho v téměř každé kavárně a cukrárně. S manželem jsme vyzkoušeli už mnoho medovníků. A upřímně nás často ničím neoslovily. Povětšinou byly suché, krém těžký anebo nám neseděla nahořklá chuť vlašských ořechů. Jsme asi barbaři, ale už spousty let nám nejvíc chutná tento recept. Proti klasickým recepturám se zpronevěřuje tvarem i přísadami do krému, ale víte pro nás je ten nej, tak ho vyzkoušejte a dejte mi vědět, jaký medovník je ten váš nej.


Co potřebuju?

Těsto

  • 100 g másla
  • 160 g třtinového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 10 lžic mléka
  • 1 jedlá soda
  • 2 vejce
  • 320 g hladké mouky (používám špaldovou)

Krém

  • 500 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 200 g měkkého másla
  • 1 espresso
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 žloutek

Jak peču?

Medovníkové pláty

1.
Zapnu troubu na 160 stupňů (horní i spodní ohřev). Začnu si připravovat vodní lázeň. Vezmu si takový hrnec, na který mi perfektně padne mísa z varného skla (osobní zkušenost :-D).

2.
Do mísy si odměřím mléko, med, cukr, máslo a rozklepnu i vejce. Mísu dám nad vodní lázeň (pozor, vroucí voda se nemá dotykat mísy). A míchám, míchám a míchám, než mi směs začne houstnout. Většinou to trvá kolem 10 minut. Poté směs odstavím.

3.
Vmíchám jedlou sodu. Směs hodně napění. Nechám pár minut zchladnout. A poté postupně začnu vsypávat a vmíchávat mouku.

4.
Výsledné těsto je hodně lepivé, ale bude se dát roztírat na plech.

5.
Na plech si dám pečicí papír. Rohy pečicího papíru můžu k plechu uchytit pomocí trochy těsta.

6.
Těsto si rozdělím na 5 podobných dílů a každý díl rozetřu na pečicí papíru na plechu. Roztírám stěrkou. Snažím se, aby pláty byly podobně velké. Je to trochu patlačka a chce to cvik, ale nebojte, půjde to.

7.
Pláty peču postupně. Je potřeba kolem 8–10 minut. Potřebuji, aby byly zlatavé. Nechám vychladnout.


Krém

1.
Mléko si rozdělím na 2 části. První dám vařit a v druhé polovině rozmíchám pudinkový prášek.

2.
Jakmile mléko začne vařit, vliju do něj mléko s pudinkem a poctivě a rychle míchám. Pudink bude hodně hustý. Vařím asi minutu. Odstavím z plotny. Povrch uvařeného pudinku posypu 2 lžícemi moučkového cukru, aby se nevytvořil škraloup. Překryju potravinářskou fólií a nechám zcela vychladnout.

3.
Udělám si espresso a nechám ho také vychladnout.

4.
Změklé máslo utřu do světlé pěny s moučkovým cukrem a žloutkem.

5.
Postupně vešlehávám pudink. Až mám hladký krém, přilévám kávu.

6.
Hotový krém nechám trochu ztuhnout v lednici.


Dokončení

1.
Nerovné okraje u placek oříznu a postupně vložím do mixéru.

2.
Placky spojuju krémem a vrším na sebe. Poslední vrstvou je krém. Můžu potřít i boky řezů.

3.
Okraje z placek rozmixuju dojemna. Povrch i případně boky řezů zasypu rozmixovanými okraji. Trochu vmáčknu do krému a dám přes noc odpočinout do lednice. Řezy vydrží v lednici 3–4 dny, pokud je tedy nesežerete hned 🙂