Kynuté těsto! Pro někoho strašák, pro někoho výzva, pro někoho esence české kuchyně, pro někoho symbol pracnosti. Nebudu tvrdit, že peču kynuté buchty a koláče každý den, ale sem tam mám chuť si u pečení chvíli pobýt. Anebo mi chuť dodá manžel, který si buchty objedná, že :-).
Osobně mi u kynutého těsta děla největší problém držet se receptu a dávat skutečně takové množství ingrediencí, kolik mám. Jsem typ, co jednou dělá recept tak, podruhé zase jinak a potřetí změní ingredience a jejich poměry. Párkrát jsem si takhle naběhla i s kynutým těstem a pak jsme měli buchet pro 3 regimenty.
Co se mi u kynutého těsta osvědčilo?
- Držet se receptu a skutečně si ingredience odvážit a nepřidávat jen tak od oka
- Začínat péct, když mají suroviny všechny pokojovou teplotu
- Dát těstu čas – řádně jej zpracovat a pak ho nechat v klidu vykynout
Co potřebuju?
Na 12 koláčků velkých jako dlaň
Kynuté těsto
- 100 ml mléka
- 60 g másla
- 2 vejce (jedno do těsta, jedno na potření koláčků)
- polovina kostky čertsvého droždí
- 60 g cukru
- špetka soli
- 350–400 g hladké mouky
Náplň
- 250 g měkkého tvarohu v alobalu
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 300 g povidel
- 1 lžíce rumu
Drobenka
- 80 g cukru
- 80 g másla
- 160 g hrubé mouky
Jak peču?
1.
Začínám založením kvásku. V kastrolu si ohřeju asi polovinu mléka. Jen lehce, nechci kvasnice zabít horkým mlékem. Mléko přeliju do mísy, rozdrobím do něj droždí a posypu lžící cukru a lžící mouky, zakryju utěrkou a dám vzejít na pár minut na teplé místo (ideálně k topení).
2.
V další míse (velké) smíchám cca 300 g mouky s cukrem, špetkou soli, přidám rozpuštěné a již zchladlé máslo, mléko a jedno vejce. Přiliju také vzešlý kvásek.
3.
Pokud máte robota, nechte tu nejtěžší práci na něm. Jinak si jako já vyhrňte rukávy a vařečkou vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto. Mouku přisypávám postupně a opatrně, nechci mít těsto tvrdé jako kámen. Těstu věnuju alespoň 10 minut řádné péče. Jakmile docílím hladké koule, zapráším moukou, zakryju utěrkou a nechám 2 hodiny kynout na teplém místě.
4.
V mezičase si připravím náplně. Tvaroh utřu s cukrem a vajíčkem. V jiné míse povidla rozmíchám s rumem. Náplně si dám stranou.
5.
Připravím si drobenku. Změklé máslo promnu konečky prstů s cukrem a moukem až mi vniknou hrudky.
6.
Zapnu si troubu na 170 stupňů – horní i spodní ohřev. Nyní se pustím do přípravy koláčků. Těsto si rozdělím na půlku a z každé půlky si nakrájím cca 6 stejných porcí těsta. Pokud potřebuju, podsypávám si hladkou moukou. Z každého kousku si vytvořím kuličku, kterou si roztáhnu na dlaň ruky. Doprostřed vložím lžíci náplně. Buď tvaroh, nebo povidla. Spojím všechny konce těsta a utvořím koláček, který pokládám na plech vyložený pečícím papírem. Vždy jej pokládám spojenými konci dolů.
7.
Koláček trochu splácnu. A takhle pokračuju, až mi nezbude žádné těsto. Nyní všechny koláčky potřu rozkvedlaným vajíčkem.
8.
Navrch každého koláčku dám lžíci druhé náplně. Pokud je vevnitř tvaroh, tak povidla a naopak.
9.
Každý koláček hojně posypu drobenkou. Nechám ještě tak 20 minut kynout.
10.
Peču asi 45 minut dozlatova.
Krátké info: Možná vás překvapí množství drobenky, je jí hodně, uznávám, ale víc drobenky je prostě víc drobenky :).
Máte rádi klasické české buchty, koláče a koláčky?