Kynuté těsto! Pro někoho strašák, pro někoho výzva, pro někoho esence české kuchyně, pro někoho symbol pracnosti. Nebudu tvrdit, že peču kynuté buchty a koláče každý den, ale sem tam mám chuť si u pečení chvíli pobýt. Anebo mi chuť dodá manžel, který si buchty objedná, že :-).

Osobně mi u kynutého těsta děla největší problém držet se receptu a dávat skutečně takové množství ingrediencí, kolik mám. Jsem typ, co jednou dělá recept tak, podruhé zase jinak a potřetí změní ingredience a jejich poměry. Párkrát jsem si takhle naběhla i s kynutým těstem a pak jsme měli buchet pro 3 regimenty.

Co se mi u kynutého těsta osvědčilo?

  1. Držet se receptu a skutečně si ingredience odvážit a nepřidávat jen tak od oka
  2. Začínat péct, když mají suroviny všechny pokojovou teplotu
  3. Dát těstu čas – řádně jej zpracovat a pak ho nechat v klidu vykynout

Co potřebuju?

Na 12 koláčků velkých jako dlaň

Kynuté těsto

  • 100 ml mléka
  • 60 g másla
  • 2 vejce (jedno do těsta, jedno na potření koláčků)
  • polovina kostky čertsvého droždí
  • 60 g cukru
  • špetka soli
  • 350–400 g hladké mouky

Náplň

  • 250 g měkkého tvarohu v alobalu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 300 g povidel
  • 1 lžíce rumu

Drobenka

  • 80 g cukru
  • 80 g másla
  • 160 g hrubé mouky

Jak peču?

1.
Začínám založením kvásku. V kastrolu si ohřeju asi polovinu mléka. Jen lehce, nechci kvasnice zabít horkým mlékem. Mléko přeliju do mísy, rozdrobím do něj droždí a posypu lžící cukru a lžící mouky, zakryju utěrkou a dám vzejít na pár minut na teplé místo (ideálně k topení).

2.
V další míse (velké) smíchám cca 300 g mouky s cukrem, špetkou soli, přidám rozpuštěné a již zchladlé máslo, mléko a jedno vejce. Přiliju také vzešlý kvásek.

3.
Pokud máte robota, nechte tu nejtěžší práci na něm. Jinak si jako já vyhrňte rukávy a vařečkou vypracujte hladké, pružné a nelepivé těsto. Mouku přisypávám postupně a opatrně, nechci mít těsto tvrdé jako kámen. Těstu věnuju alespoň 10 minut řádné péče. Jakmile docílím hladké koule, zapráším moukou, zakryju utěrkou a nechám 2 hodiny kynout na teplém místě.

4.
V mezičase si připravím náplně. Tvaroh utřu s cukrem a vajíčkem. V jiné míse povidla rozmíchám s rumem. Náplně si dám stranou.

5.
Připravím si drobenku. Změklé máslo promnu konečky prstů s cukrem a moukem až mi vniknou hrudky.

6.
Zapnu si troubu na 170 stupňů – horní i spodní ohřev. Nyní se pustím do přípravy koláčků. Těsto si rozdělím na půlku a z každé půlky si nakrájím cca 6 stejných porcí těsta. Pokud potřebuju, podsypávám si hladkou moukou. Z každého kousku si vytvořím kuličku, kterou si roztáhnu na dlaň ruky. Doprostřed vložím lžíci náplně. Buď tvaroh, nebo povidla. Spojím všechny konce těsta a utvořím koláček, který pokládám na plech vyložený pečícím papírem. Vždy jej pokládám spojenými konci dolů.

7.
Koláček trochu splácnu. A takhle pokračuju, až mi nezbude žádné těsto. Nyní všechny koláčky potřu rozkvedlaným vajíčkem.

8.
Navrch každého koláčku dám lžíci druhé náplně. Pokud je vevnitř tvaroh, tak povidla a naopak.

9.
Každý koláček hojně posypu drobenkou. Nechám ještě tak 20 minut kynout.

10.
Peču asi 45 minut dozlatova.

Krátké info: Možná vás překvapí množství drobenky, je jí hodně, uznávám, ale víc drobenky je prostě víc drobenky :).

Máte rádi klasické české buchty, koláče a koláčky?