Taky občas přijdete domů a zjistíte, že lednice nenabízí takový výběr, jaký byste potřebovali pro uvaření večeře? Ale to neznamená, že musíte hned vzít do ruky mobil a objednávat pizzu. Občas je třeba se podívat trochu blíž, prošmejdit, jestli vám nezbylo něco z předchozí večeře či oběda, pak taky zavítat do spíže a zjistit, jestli tam není půl pytlíku toho či onoho. A pak už jen zapojit fantazii, protože můžete vymyslet jídlo, které nebude žádnou chudinskou večeří.

Jako základ do připravované jsem použila rýži, ale skvěle bude fungovat i quinoa, pohanka, jáhly, bulgur. Jako zástupce bílkovin mi posloužila zbylá černá čočka a jedno osamocené kuřecí prso. Pak už stačilo přihodit zeleninu, co byla k dispozici. A pro doladění do arabského či severafrického rázu jsem sáhla po harisse, která dodala ostrost, tahini pastě, která jídlo zjemnila, a hrsti sušených meruněk, které dodaly nasládlý akcent. Perfetní budou i fíky anebo rozinky. O křupavost se postaraly kešu ořechy.

Neděste se počtu položek, byly to aktuální „zbytky“ naší domácnosti. Využijte, co máte a co byste jinak třeba později vyhodili. Nemyslím Babica styl, když nemáš žampiony, dej tam tatarku. Tenhle recept má být inspirací, jak spotřebovat trochu toho a trochu toho.


Věděli jste, že v české domácnosti se vyhodí až 25 % jídla? To znamená, že jednu ze čtyř tašek můžete rovnou nechat u pokladny.


Co potřebuju na zbytkovou večeři?

  • Cca dva hrnky uvařené rýže (celozrnná, basmati, jasmínová, indiánská…)
  • Hrnek uvařené černé čočky beluga anebo jiné luštěniny
  • 2 hrsti sušených meruněk (nesířených)
  • 2 cibule
  • 1 kuřecí prso (pro vege verzi vynechte anebo použijte tofu)
  • Různá zelenina – já přihodila 2 mrkve, 2 papriky, 2 malé cukety
  • 3 lžíce harissy
  • 2 hrsti kešu ořechů
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 2 stroužky česneku
  • Vejce k podávání

Jak vařím?

Možná je postup trochu zdlouhavější, ale jestli si chcete pochutnat, doporučuju postupné opékání, ať dostanete do jídla křupavost.

1.
Nejprve jsem si začala připravovat karamelizovanou cibulku. Cibule jsem nakrájela na tenčí plátky, hodila opéct na pánev s trochou oleje. Jakmile mi začala zlátnou až hnědnout, posypala jsem trochou cukru a dochutila solí. Cukr pomůže cibuli zesládnout a zkaramelizovat. Dám stranou.

2.
Na další pánvi jsem si opekla kuřecí maso na oleji. Osolila a přihodila i pokrájený česnek. Po pár minutách jsem dala stranou.

3.
V pánvi, kde jsem restovala maso, zprudka opeču i zeleninu, kterou jsem si pokrájela na drobné nudličky. Chci ji zlehka osmahnout, ne umučit. Osolím.

4.
K zelenině přihazuju i v ruce podrcené ořechy a lehce je opeču. A také přidávám pokrájené sušené meruňky. Vše ochucuju harissou.

5.
Ideálně na ještě jedné pánvi opeču dokřupava i rýži. Čočku přidávám spíš až ke konci, aby se jen prohřála. Ke konci přimíchávám tahini pastu a dávám z plotýnky pryč.

6.
Teď už jen připravím volské oko k podávání a promíchám vše dohromady. Rýži s čočkou ochucenou tahini pastou, kuřecí maso s česnekem, osmahnutou zeleninu s ořechy a meruňkami a cibulku. Podávám s vajíčkem.

A jaké je vaše oblíbené „zbytkové“ jídlo?