Naprosto klasika mezi dorty – temně lehký korpus prosycený meruňkovou marmeládou a politý silnou vrstvou čokolády. Nic víc, nic míň. Prostě Sacher Torte. Sacher je neodmyslitelně spjatý s Vídní, kde byl v druhé polovině 19. století založen Hotel Sacher, který drží v tajnosti údajně ten jediný pravý sacher dort.

S manželem jsme si na dort zašli dvakrát a upřímně nás zas tak nenadchnul. Korpus byl poměrně suchý a meruňkové marmelády málo. Moje verze není tak vizuálně reprezentativní, ale zato je dort úžasně vláčný.

Co potřebuju?

  • 65 g kvalitní hořké čokolády s minimálně 70 % kakaa (já používám Lindt)
  • 60 g másla
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 50 g hladké mouky
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 100 g krystalového anebo třtinového cukru
  • špetka soli

  • 220 g poctivé meruňkové marmelády
  • 2 lžíce vody
  • 135 g hořké čokolády
  • 40–50 g másla

Jak peču?

1.
Nad vodní lázní si rozpustím máslo s čokoládou. A nechám chvíli zchladnout. Mezitím si zapnu troubu na 180 stupňů.

2.
V hluboké míse ušlehám do pěny žloutky s 50 g cukru. Šlehám dobrých prá minut, potřebuju, aby žloutky zesvětlaly a nabyly na objemu.

3.
Postupně k nim přisypávám prosátou mouku s kakaem. Lehce zapracuju.

4.
Do těsta pomalu nalévám zchladlou čokoládu rozpuštěnou s máslem.

5.
Bílky ušlehám se špetkou soli v další čisté nádobě. Jakmile už jsou „nasuflované“, postupně k nim přidávám zbylých 50 g cukru.

6.
Velmi opatrně našlehaný sníh založím do těsta. Dělám to postupně, aby mi těsto nespadlo.

7.
Peču ve vymazané a vysypané anebo pečicím papírem vyložené formě asi 35 minut.

8.
Do upečeného korpusu udělám špejlí spoustu malých děr, aby se mi do nich pak vsákla marmeláda.

9.
Marmeládu prohřeju s vodou. Nám nevadí rustikálnější vzhled dortu, proto i pro lepší chuť nechávám v marmeládě kousky meruněk. Pokud toužíte po cukrářsky vyladěném dortu, kousky meruněk dejte pryč.

10.
Marmeládu nalijte na vychladlý korpus. Díky dírkám se marmeláda dostane do celého dortu a budete tak mít jistotu, že dort bude šťavnatý.

11.
Na polevu si nad vodní lázní rozehřejte čokoládu s máslem. A pak ji všechnu nalijte na dort. Je jí hodně, ale o to je dort chuťově lepší.