
Odlehčený salát z raných brambor, se spoustou jarních bylinek, vejcem a skvělým hořčičným dresinkem, může být příjemnou cestou jak odlehčit a zpestřit jídelníček právě na jaře.


Počet porcí | 4
Doba přípravy | 25 minut
Recept je vegetariánský, bezlepkový a bezlaktózový.
Ingredience
Salát
- 4 vejce
- 4–5 větších brambor o celkové váze 700 g (váha před očištěním)
- sůl
- 50 g semínkové směsi NATUR | AGRO-EL Znojmo
- 100 g mixu různých jarních salátů a bylinek (nebojte se přidat mladé kopřivy i medvědí česnek)
Bylinkový dresink
- 3 lžíce světlicového/bodlákového oleje | AGRO-EL Znojmo
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžička medu
- 1 lžička hrubozrnné nebo dijonské hořčice
- 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (medvědí česnek, bazalka, pažitka…)
- sůl
Postup
Na video postup přípravy se můžete podívat tady.
Salát
- Vejce vyndám z lednice alespoň 30 minut předtím, než je chci vařit.
- Očistím brambory a nakrájím je na stejně velké kostky.
- Vložím je do vody, osolím, přivedu vodu k varu a vařím je 10–12 minut.
- Vejce vkládám do vroucí vody a vařím je asi 6 minut. Takto budou mít voskovitý žloutek.
- Než se uvaří brambory a vejce, připravím dresink a také nasucho na pánvi orestuju semínka.
Bylinkový dresink
- Všechny suroviny dám do uzavíratelné skleničky, zavřu a důkladně proklepu.
Podávání
- Do misek rozdělím salátové listy a bylinky. Pozor na kopřivy, při krájení pálí :).
- Přidám vařené brambory, zaliju dresinkem, promíchám.
- Na salát položím rozkrojené vejce a posypu semínky. Ihned podávám.




Tipy na obměny
Salát můžete podávát i s pečenými bramborami. Do salátu můžete nakrájet jarní ředkvičky (přidejte i ředkvičkové listy), okurku nebo cherry rajčata. Listové saláty a bylinky míchejte s bramborami a dresinkem těsně před podáváním.
Do receptu jsem použila zastudena lisovaný olej ze semene světlice barvířské. Můžete ho znát pod názvem bodlákový olej. Olej má vyšší podíl kyseliny linolové (omega 6). Má jemnou a nepříliš výraznou chuť. Hodí se tak do slané i sladké kuchyně. Olej je v raw kvalitě, proto ho používejte ve studené kuchyni. Po otevření uchovávejte v temnu a v chladu.
V čem je pro nás prospěšný?
Srdce a cévy | je bohatý na nenasycené mastné kyseliny (hlavně kyselinu linolovou), které pomáhají snižovat cholesterol a podporují zdraví srdce.
Pokožka a vlasy | hydratuje a regeneruje pleť, podporuje kvalitu vlasů
Kam s ním?
🥬 Saláty a dresinky | díky neutrální chuti se hodí do jakékoliv zálivky
🔪 Domácí hummus nebo pomazánky | místo klasického olivového oleje
🥣 Kaše a smoothies | lžička oleje dodá zdravé tuky a zjemní chuť
🥘 Dochucení hotových jídel | jen tak zakápnout grilovanou zeleninu, brambory nebo těstoviny.
🥄 Jako doplněk stravy | lžička denně pro podporou zdraví srdce a pokožky
Recept jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou firmou AGRO-EL.