Pokud se vám taky stává, že neodhadnete množství rýže, kterou chystáte jako přílohu a zbyde vám. Mám pro vás tip, jak neplýtvat a rýži využít. Navíc je velmi pravděpodobné, že si jídlo zamilujete natolik, že rýže příště budete vařit záměrně o dost víc. 


Doba přípravy | 25–30 minut

Počet porcí | 4

Jídlo je veganské, bezlepkové a bezlaktózové.


Ingredience

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 450–500 g uvařené rýže z předešlého dne 
  • 500 g kapustiček
  • 400 g vařených malých bílých fazolí (váha v suchém stavu 190 g)
  • 2–3 lžíce tamari nebo sójové omáčky
  • 2 lžíce arašídového másla
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 hrst oblíbených semínek nebo arašídů

K podávání

  • granátové jablko (nemusí být) a další semínka 

Co dalšího můžete uvařit s kapustičkami? Zkuste tyhle krůtí kuličky.


Postup

  1. Připravím si dvě pánve. Já použila pánev o velikosti 26 cm a velký wok. Do pánví rozdělím olej a dám je nahřívat na sporák. 
  2. Než se olej rozehřeje, cibuli oloupu, rozpůlím a půlky pak nakrájím na plátky. Česnek oloupu a nakrájím na plátky. 
  3. Jakmile je olej rozehřátý, tak do jedné pánve dám rýži a rozprostřu po celém povrchu pánve a ještě ji i vařečkou umačkám. Nechám opékat na ¾ výkonu sporáku. 
  4. Do druhé pánve (woku) vhodím opékat cibuli s česnekem. Opékám asi 5 minut, než je cibule zlatavá. 
  5. Mezitím připravím kapustičky. Pokud je to nutné, tak odstraním vrchní listy a poté je nakrájím na čtvrtky. 
  6. Kapustičky přidám restovat k cibuli. Za občasného míchání restuju na ¾ výkonu sporáku asi 10 minut. 
  7. V mezičase zkontroluju rýži, jestli už je z jedné strany opečená dokřupava. Pokud ano, tak ji otočím, znovu upěchuju po celém povrchu pánve a nechávám znovu opékat. Celková doba opékání rýže je mezi 15–20 minutami. Na poslední 2–3 minuty přisypu ještě semínka nebo arašídy, aby se také opekly. 
  8. Jakmile jsou kapustičky orestované, přidám k nim fazole. Společně prohřeju. 
  9. Ochutím tamari, arašídovým máslem a třtinovým cukrem. Míchám, až se máslo a Tamary spojí a celá směs je ochucená. Odstavím ze sporáku. 
  10. Křupavou rýži vmíchám ke kapustičkám. 
  11. Ráda jednotlivé porce zdobím čerstvým granátovým jablkem, které dodává jídlu super šťavnatost.

Tipy na obměny

Fazole vyměňte za cizrnu. Stejně tak můžete spolu s kapustičkami v pánvi zaresetovat nakrájené kuřecí maso. Skvělé je i opečené uzené tofu nebo tempeh. Místo kapsiček, které jsou nyní v sezoně, jindy orestujte cuketu, papriky nebo na závěr vmíchejte prohřát mražený hrášek.