Variací s těstovinami asi nebude nikdy dost. I když z výživového hlediska těstoviny mezi nejzdravější suroviny nikdy patřit nebudou, své místo v mé kuchyni mít vždycky budou. Zaprvé je manžel miluje, zadruhé se velmi dobře kombinují s dalšími surovinami, zatřetí jsou uvařené do deseti minut. A jestli vás trápí jejich výživová hodnota, vyzkoušejte těstoviny celozrnné anebo např. těstoviny z červené čočky anebo hnědé rýže, které už začínají být na českém trhu dostupné.
Pro tento recept jsem našla inspiraci v holešovickém bistru Phill’s Corner, kde k snídani anebo i k večeři servírují sendvič spečen ou dýní, uzeným lososem akřeno vým creme fraiche. Sice nevím, proč téměř stejný sendvič stojí k snídani 95 Kč a k večeři 169 Kč, ale to je příběh do jiné pohádky. Kombinace ingrediencí je vskutku povedená.
Co potřebuju?
- 250 g těstovin (použila jsem penne, ale tvar záleží na vaší preferenci)
- menší dýně hokkaido
- 100 g uzeného lososa
- 100 g křenu ze skleničky (čerstvý jsem nesehnala)
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 100 g mladého špenátu
- 1 menší cuketa
- 250 až 300 g creme fraiche (se zavřenýma očima hodně tučná zakysaná smetana)
- olivový olej
- máslo na opečení dýně
Jak vařím?
1.
Jediné, co je na tomto receptu trochu zdlouhavé, je pečení dýně. Občas si ji proto předpeču den dopředu, když si peču dýni třeba na dýňovou polévku.
2.
Používám dýni hokkaido, protože se nemusí loupat a je dobře se shání. Dýni rozpůlím, vydlabu semínka a nakrájím na klínky. Pokapu olivovým olejem, lehce osolím a peču cca 25 minut na 200 stupňů v předehřáté troubě.
3.
Teď už bude jídlo do pár minut na stole. Cuketu nakrájím na menší kousky a opeču na másle anebo na olivovém oleji.
4.
Mezitím si dám vařit těstoviny. Vařím je v poctivě osolené vodě a vždy al dente. Není nic horšího než rozvařené a rozměklé těstoviny.
5.
K cuketě na pánvi přihodím podrcené ořechy. Přidám i dýni (pokud ji mám pečenou den předem, nechávám prohřát trochu déle).
6.
Chvíli před dovařením těstovin (myslím opravdu jen minutu) přihodím i natrhaného uzeného lososa a špenát.
7.
Uvařené těstoviny nikdy neproplachuju a nechávám v nich trochu vody. Přimíchám k nim creme fraiche, které jsem si rozmíchala s křenem.
8.
Jemně vmíchám opečenou cuketu s dalšími ingrediencemi. Ochutnám a případně dosolím. Solím až na konec, losos bývá hodně slaný sám osobě. Na talíři je možné pokapat ještě citrónem.
A co vy, těšíte se na podzimní sezónu dýní?