Pečená sladká dýně dokáže báječně ochutit a odlehčit klasický cizrnový hummus. Tuhle podzimní variantu si zamilujete.
Pokud vám zbyde pečená dýně, zkuste krém z pečené dýně nebo parmazánovou jáhlovou kaši s pečenou dýní.
Ingredience
- 300 g vařené cizrny (váha v suchém stavu 125 g)
- 2 stroužky česneku
- 300–350 g pečené dýně (cca polovina 900g dýně hokkaido)
- 3 lžíce tahini
- 2 lžíce citrónové šťávy
- ½–1 lžičku mletého římského kmínu
- ½ lžičky soli
- 4 lžíce olivového oleje
- 4–5 lžic ledové vody
K podávání
- chleba nebo pečená zelenina
- dýňová semínka
- dýňový olej (já mám ráda dýňový olej od české firmy AGRO-EL)
Postup
- Všechny suroviny kromě vody dám do nožového mixéru a rozmixuju. Podle potřeby a výkonnosti mixéru přilévám ledovou vodu. Výsledný hummus je krémový a hladký.
- Ochutnám a případně dosolím.
- Přendám do misky a dozdobím dýňovými semínky a dýňovým olejem. Podávám s dobrým chlebem anebo jako dip k pečeným bramborám nebo nakrájené zelenině.
Doba přípravy
10 minut
Počet porcí
4–6
Recept je veganský, bezlepkový a bezlaktózový
Jak na pečenou dýni?
- Dýni očistím, rozpůlím, vydlabu a nakrájím na větší kusy.
- Dám ji na velký plech, který jsem vyložila pečicím papírem.
- Peču na horkovzduch na 180 °C asi 40 minut nebo horní a spodní ohřev na 180 °C asi 1 hodinu. Troubu nepředehřívám, dýni nijak neochucuju.