Pečená sladká dýně dokáže báječně ochutit a odlehčit klasický cizrnový hummus. Tuhle podzimní variantu si zamilujete.

Pokud vám zbyde pečená dýně, zkuste krém z pečené dýně nebo parmazánovou jáhlovou kaši s pečenou dýní.


Ingredience

  • 300 g vařené cizrny (váha v suchém stavu 125 g)
  • 2 stroužky česneku
  • 300–350 g pečené dýně (cca polovina 900g dýně hokkaido)
  • 3 lžíce tahini
  • 2 lžíce citrónové šťávy 
  • ½–1 lžičku mletého římského kmínu
  • ½ lžičky soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4–5 lžic ledové vody

K podávání


Postup

  1. Všechny suroviny kromě vody dám do nožového mixéru a rozmixuju. Podle potřeby a výkonnosti mixéru přilévám ledovou vodu. Výsledný hummus je krémový a hladký.
  2. Ochutnám a případně dosolím.
  3. Přendám do misky a dozdobím dýňovými semínky a dýňovým olejem. Podávám s dobrým chlebem anebo jako dip k pečeným bramborám nebo nakrájené zelenině.

Doba přípravy
10 minut

Počet porcí
4–6

Recept je veganský, bezlepkový a bezlaktózový

Jak na pečenou dýni?

  1. Dýni očistím, rozpůlím, vydlabu a nakrájím na větší kusy.
  2. Dám ji na velký plech, který jsem vyložila pečicím papírem.
  3. Peču na horkovzduch na 180 °C asi 40 minut nebo horní a spodní ohřev na 180 °C asi 1 hodinu. Troubu nepředehřívám, dýni nijak neochucuju.