Nejspíš víte, že jsem velkým milovníkem máku. Nejen jeho chuti, ale i křupavosti. Nejradši mám nemletý mák, který ráda přisypávám do těsta na lívance, do domácího pribináčku, ale třeba i jen tak do jogurtu. Proto bylo jen otázkou času, kdy tu přistane recept na snadný značně makový dort.
Chtěla jsem do náplně dostat svěžest a kupodivu jsem sáhla po dýňovém krému, který v kombinaci s citronem dodal tvarohové náplni přesně to, co jsem chtěla.
Ingredience
Makový dort
- 70 g másla
- 100 ml kefíru
- 3 vejce
- 90 g třtinového cukru
- kůra z 1 bio citronu
- 60 g nemletého máku
- 50 g dětské krupičky
- 100 g hladké špaldové mouky (nebo použijte místo kombinace krupičky a mouky jen 150 g polohrubé mouky)
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- navíc – pečicí papír, máslo/olej na vymazání formy, 15 g nemletého máku na vysypání formy
Citronovo-dýňový tvarohový krém
- 70 g másla
- šťáva z 1 citronu
- 60 g třtinového cukru
- 70 g dýňového krému
- 500 g tučného tvarohu ve vaničce (alespoň 4 hodiny vykapaného na sítku)
- 100 g žervé
Na dokončení
- 5 g nemletého máku
Pokud milujete mák, musíte zkusit recept na můj makový chlebíček se švestkami.
Postup
Makový dort
- Všechny suroviny z lednice vyndám hodinu před tím, než začínám péct. Také si rozehřeju máslo v malém kastrůlku a nechám jej zchladnout.
- Začnu si předehřívat troubu na 170 stupňů (horní a spodní ohřev).
- Spodek formy na dort vyložím pečicím papírem, strany formy vymažu máslem nebo olejem a vysypu je nemletým mákem.
- Do velké mísy naliju kefír, rozklepnu vejce, naliju zchladlé máslo, nasypu cukr a na jemném struhadle nastrouhám žlutou část citronové kůry. Citron si ještě schovám do náplně. Prošlehám. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balonové metly.
- Následně přisypu nemletý mák, krupičku, mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Zašlehám.
- Těsto přeliju do formy, uhladím a vložím péct do trouby na 35–40 minut. Před vyndáním z trouby vpíchnu do korpusu špejli, pokud je po vytažení suchá, korpus vyndám z trouby.
- Chvíli jej nechám zchladnout, poté je lepší korpus opatrně vyndat z formy a nechat jej zcela vychladnout na mřížce.
- Korpus je také vhodnější plnit krémem až druhý den.
Citronovo-dýňový krém
- Máslo vyndám z lednice a nechám jej změknout.
- Do malého kastrůlku vymačkám šťávu z citronu, přisypu cukr a přidám dýňový krém. Prohřívám cca 7–10 minut, až směs zhoustne. Nechám vychladnout.
- Změklé máslo vyšlehám balonovou metlou do pěny. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu.
- Poté zašlehám zchladlý citronovo-dýňový základ.
- Na závěr vešlehám tvaroh. Výsledný krém je hladký a je potřeba jej nechat alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici.
Kompletace
- Korpus opatrně proříznu.
- Na spodní polovinu korpusu rozetřu polovinu krému. Přiklopím vrchním korpusem.
- Na dort rozetřu zbylý krém.
- Posypu mákem.
- Před krájením nechám alespoň hodinu ztuhnout v lednici.
Velikost dortové formy
20 cm
Doba přípravy
35 minut + doba pečení + odležení korpusu a krému
Recept jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou firmou AGRO-EL Znojmo.
Dobrý den, ten odkaz na dynovy krém uz nejak neni platny… Jedna se o tenhle produkt nebo o nejaky jiny? 🙏🙏
https://www.agro-el.cz/dynovy-jam/
moc dekuju
Dobrý den, Hani, ano, to je ono, krém se přejmenoval na jam. Což podle mě i víc k produktu sedí 🙂