Snažší by bylo už jen koláč koupit. Tenhle koláč je tak snadný, že ho zvládá i můj manžel. Minimálně já jsem to před asi 17 lety tvrdila, když jsem tehdy za něj psala do časopisu Gurmán. A věřili mi. Manželovi poslali sadu hrnců, kterou jsme skoro dalších 15 let používali :).

Recept jsem maličko pozměnila – ubrala jsem cukr a máslo, naopak jsem přidala vločky a jahody. Koláč je lehčí, chuť ale stále skvělá.


Ingredience

Sypká směs

Používám hrnek o objemu 250 ml

  • 2 hrnky jemných/minutových ovesných vloček
  • ½ hrnku hladké nebo celozrnné špaldové mouky
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli

Tvarohová náplň

  • 500 g tučného nebo polotučného tvarohu ve vaničce
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • ¾ hrnku plnotučného mléka

Dokončení

  • 200 g čerstvých jahod 
  • 80 g másla + trochu na vymazání formy

Postup

  1. Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů (horní a spodní ohřev).
  2. Formu na koláč vymažu máslem. 
  3. Připravím si sypkou směs – ve větší míse vše důkladně promíchám. Nejlépe to jde ruční metličkou.
  4. Stejně tak si připravím tvarohovou směs. Ve větší míse prošlehám všechny ingredience. 
  5. Jahody očistím a nakrájím na poloviny nebo čtvrtiny.
  6. Zkompletuju koláč – větší polovinu sypké směsi nasypu do vymazané formy. Opatrně naliju tvarohovou náplň. Na ni pokladu pokrájené jahody. Rovnoměrně zasypu zbylou sypkou směsí. 
  7. Na závěr pokladu celý povrch koláče tenkými plátky másla. 
  8. Dám péct na cca 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minut. 
  9. Před krájením nechám zchladnout. 

Doba přípravy
10 minut + pečení

Velikost formy 
22 × 15 cm

Recept je vegetariánský. 

Tipy na obměny
Místo jahod se hodí i jiné sezonní ovoce jakou jsou borůvky, maliny, pokrájené meruňky. Na podzim švestky a na jaře rebarbora. Ovoce lze také vynechat a místo něj do tvarohu vmíchat např. do rumu namočené rozinky.