Sezóna chřestu je neskutečně krátká, i proto často nevíme, kam s chřestem. Mám pro vás náš velmi oblíbený recept, který zvládnete maximálně do 15 minut.
Ingredience
- 250–300 g oblíbených těstovin (váha v suchém stavu)
- sůl
- 500 g zeleného chřestu
- 40 g másla
- 250 g ricotty
- 1–2 burraty
- olivový olej
Postup
- Bude to rychlovka, takže těstoviny dám rovnou vařit do řádně osolené vroucí vody.
- Mezitím dám do menšího hrnce vařit vodu na chřest. Vodu osolím.
- Chřest uchopím jednou rukou za dřevnatý konec a druhou rukou cca v polovině stonku. Začnu chřestem ohýbat. Sám se zlomí. Dřevnatou část v receptu nepoužiju, ale dá se využít do vývaru.
- Zbylou část chřestu pokrájím na cca 1–2cm kousky. Špičky od chřestů dám stranou.
- Nakrájený chřest vhodím do vroucí vody. Vařím 2,5 minuty a pak přihodím na 20–30 vteřin špičky chřestu.
- Následně okamžitě chřest zchladím v ledové/studené vodě. Chřest zůstane krásně zelený a křupavý. Nechám okapat v sítku/cedníku.
- Scedím uvařené těstoviny. Cca 100 ml vody v těstovinách nechám – voda obsahuje škrob z těstovin a zaručí skvělou omáčku.
- Do horkých těstovin vhodím máslo a ricottu. Promíchám. Poté vmíchám i chřest.
- Rozdělím na porce, které doplním ještě kousky burraty a olivovým olejem.
Doba přípravy
15 minut
Počet porcí
3–4
Recept je vegetariánský.
Tipy na obměny
Jde o velmi jednoduchý a základní recept, který můžete dále dochucovat. Přidejte citronovou kůru, pepř, opečené ořechy. Místo burraty zase sáhněte po parmazánu nebo mozzarelle. Těstoviny snadno doplníte o opečené kuřecí maso.
V mimochřestové sezóně bude recept fungovat s na másle osmahnutou cuketou nebo se spařeným hráškem.