Sezóna chřestu je neskutečně krátká, i proto často nevíme, kam s chřestem. Mám pro vás náš velmi oblíbený recept, který zvládnete maximálně do 15 minut.


Ingredience

  • 250–300 g oblíbených těstovin (váha v suchém stavu)
  • sůl
  • 500 g zeleného chřestu
  • 40 g másla
  • 250 g ricotty
  • 1–2 burraty
  • olivový olej

Postup

  1. Bude to rychlovka, takže těstoviny dám rovnou vařit do řádně osolené vroucí vody.
  2. Mezitím dám do menšího hrnce vařit vodu na chřest. Vodu osolím.
  3. Chřest uchopím jednou rukou za dřevnatý konec a druhou rukou cca v polovině stonku. Začnu chřestem ohýbat. Sám se zlomí. Dřevnatou část v receptu nepoužiju, ale dá se využít do vývaru.
  4. Zbylou část chřestu pokrájím na cca 1–2cm kousky. Špičky od chřestů dám stranou.
  5. Nakrájený chřest vhodím do vroucí vody. Vařím 2,5 minuty a pak přihodím na 20–30 vteřin špičky chřestu.
  6. Následně okamžitě chřest zchladím v ledové/studené vodě. Chřest zůstane krásně zelený a křupavý. Nechám okapat v sítku/cedníku.
  7. Scedím uvařené těstoviny. Cca 100 ml vody v těstovinách nechám – voda obsahuje škrob z těstovin a zaručí skvělou omáčku.
  8. Do horkých těstovin vhodím máslo a ricottu. Promíchám. Poté vmíchám i chřest.
  9. Rozdělím na porce, které doplním ještě kousky burraty a olivovým olejem.

Doba přípravy
15 minut

Počet porcí
3–4

Recept je vegetariánský.

Tipy na obměny

Jde o velmi jednoduchý a základní recept, který můžete dále dochucovat. Přidejte citronovou kůru, pepř, opečené ořechy. Místo burraty zase sáhněte po parmazánu nebo mozzarelle. Těstoviny snadno doplníte o opečené kuřecí maso. 

V mimochřestové sezóně bude recept fungovat s na másle osmahnutou cuketou nebo se spařeným hráškem.