Snadnou formou, jak zakomponovat luštěniny do jídelníčku, jsou pomazánky. Navíc je příprava téměř bezpracná a díky uzené a pečené paprice chuťově vymazlená tak, že chutná i masožravcům. 

Nezapomeňte na Instagramu sdílet své oblíbené luštěninové recepty pod #lusteninakazdytyden. 


Ingredience

  • 250–300 g červených paprik (cca 2 papriky, váha před očištěním)
  • 250 g vařených fazolí (můžou být bílé i červené)
  • 1 a ½ lžičky uzené papriky
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce olivoveho oleje
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky cukru

Postup

  1. Papriky omyju a dám do pekáčku. Nijak je nekrájím, nekořením. Vložím do trouby, kterou zapnu na 200 stupňů. Peču cca 40 minut. Nechám vychladnout. Stačí do chvíle, kdy je zvládnu vzít do ruky. 
  2. Z paprik odstraním stopku, semínka i slupku. Díky upečení se slupka sloupne velmi snadno.
  3. Očištěnou papriku dám do nožového mixéru. Přidám fazole, uzenou papriku, citrónovou štávu, olivový olej, sůl a cukr. Rozmixuju dohladka. 
  4. Podávám s oblíbeným pečivem nebo i jako dip k pečené zelenině.

Doba přípravy: 10 minut + čas na pečení paprik

Pomazánka je veganská, bezlepková, bezlaktózová a neskutečně dobrá.