
Loupané zrno ječmene s nižším podílem lepku. Kroupy jsou tradiční plodinou pěstovanou v Čechách. Mají vysoký obsah vlákniny. Zároveň obsahují vyšší zastoupení bílkovin (9 g na 100 g) a vitaminy skupiny B a další minerální látky. Zároveň patří mezi levné a značně podceňované suroviny. Najdete je ve formě různě velkých krup. mouky a vloček.
Jak vařit ječné kroupy?
Kroupy je lepší nejprve alespoň hodinu namáčet ve vodě. Po namáčení kroupy propláchněte a vařte v čisté vodě, vývaru nebo mléce asi 30 minut do sypké konzistence nebo až 50 minut na kaši.
Co připravovat s ječnými kroupami?
Ječné kroupy se hodí jako příloha místo rýže, bulguru nebo těstovin. Využijete je do do salátů a bowls a pokrmy na styl risotta. Připravte z nich placičky. Skvělé budou jako zavářka do polévky nebo do nákypů (vánoční kuba). Zkuste je i nasladko jako snídaňovou kaši. Z ječné mouky zkuste palačinky nebo lívance.






