
To, že miluju domácí pribináček, se k vám už někdy nejspíš doneslo. Doporučuju vám ho pravidelně a není týden, abych ho doma nepřipravovala. Miluju jeho chuť a variabilitu. Pokud jsem vás na něj také nalákala, zkuste moji novou oblíbenou kombinaci jahodu s matchou.
Pokud chcete pribináček servírovat i dětem, doporučuju vynechat vrstvu s matchou.


Doba přípravy | 15 minut
Počet porcí | 4 sklenice, každá o objemu 300–400 ml
Recept je vegetariánský a bezlepkový.
Ingredience
- 750 g polotučného nebo tučného tvarohu ve vaničce (ideálně 4 hodiny okapaného na sítku)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2–3 lžíce moučkového cukru
- 3–4 g kvalitní matchy
- 15 g lyofilizovaných jahod | používám tyto | slevový kód BUCHTAVTROUBE
Na dokončení
- 30 g pistácií
- pár čerstvých jahod
Postup
- Tvarohy nechám okapat na sítku.
- Smetanu ušlehám do pevné šlehačky. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balonové metly nebo ruční šlehačem.
- Do vyšlehané smetany vyšlehám cukr a vykapaný tvaroh.
- Základní pribináček rozdělím na dvě poloviny. Do jedné poloviny prosyju matchu přes jemné sítko. Vmíchám ruční metlou.
- Do druhé poloviny vmíchám najemno nadrcené lyofilizované jahody. Nejlépe je rozdrtíme v nožovém mixéru nebo v hmoždíři. Také vmíchám ruční metlou.
- Do připravených misek nebo skleniček dám vrstvu matcha pribináčku a na něj navrstvím jahodový pribináček. Dozdobím nasekanými pistáciemi a čerstvými jahodami.


Tipy na obměny
Množství tvarohu vůči smetaně je variabilní. Když dáte 1 díl smetany na 1 díl tvarohu, získáte nejjemnější a nejvíce smetanový pribináček. Naopak čím více tvarohu oproti smetaně dáte, tím zdravější a výživnější dezert nebo svačinu získáte.
Základní pribináček se dá ochutit ořechovým máslem, nasekanou čokoládou, čerstvým ovoce, vanilkovými semínky atd. Variant je opravdu mnoho. Spousty nápadů na ochucení najdete v mých kuchařkách nebo tady.
