Sušenky voní po másle a jsou také plné sladkých pistácií, které kontrastují s nakyslými brusinkami. Do toho jsou v nich zamaskované ovesné vločky. Jde o můj velmi ozkoušený recept. Sušenky navíc ráda dávám jako drobný dárek. Loni jsme je s holčičkami připravily pro paní učitelky ve školkách a letos to hodláme zopakovat. 


Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Neváhejte využít slevový kód BUCHTAVTROUBE  na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.

Dala jsem dohromady seznam svých největších oblíbenců. Najdete tam také přehled všech receptů, které jsem za poslední 2 roky pro Mixit vytvořila. Najdete tam i spousty vánoční inspirace, ať už na cukroví, tak na jedlé dárky.


Ingredience na 24 sušenek / 1 velký plech


Postup

  1. Máslo vyndám z lednice 1–2 hodiny před přípravou těsta.
  2. Máslo utřu s cukrem do pěny – nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K. Cukr s máslem třu do světlé pěny asi 10 minut.
  3. V další misce smíchám vločky, mouku, sůl a prášek do pečiva. Směs přisypu do robota a nechám vše zapracovat. 
  4. Pistáciové ořechy nasekám nahrubo. 
  5. Až je mouka s vločkami zapracovaná (je to otázka chvilky), přisypu ořechy a brusinky. Nyní už jen velmi rychle nechám nástavec zapracovat suroviny. Výsledné těsto je trochu lepivé, ale kompaktní.
  6. Těsto přendám na potravinářskou fólií a vytvaruju do válečku o délce 40–45 cm a průměru 6 cm. Zabalím a nechám přes noc v lednici.
  7. Velký plech vyložím pečicím papírem a troubu rozehřeju na 200 °C (horní a spodní ohřev). 
  8. Těsto vybalím z fólie a nakrájím ho na kolečka/sušenky o průměru cca 2 cm.
  9. Sušenky položím řeznou stranou na plech vyložený pečicím papírem. Mezi sušenkami nechám menší rozestupy.
  10. Peču je 12 minut. Nechám je zcela vychladnout – ideálně na mřížce.
  11. V menším hrnci pomalu rozpustím čokoládu. Sušenky buď do čokolády namáčím, nebo je čokoládou přeliju. 
  12. Pokládám je na mřížku a ihned je posypu posekanými pistáciemi.
  13. Sušenky vydrží v chladu nebo v lednici cca 14 dní až 3 týdny.

Doba přípravy: 40 minut + čas na odležení těsta

Tipy na obměny: moji oblíbenou kombinací jsou pekany, brusinky a bílá čokoláda. Velký úspěch u nás měla kombinace opražených lískových ořechů a rozinek, ty jsem ani nenamáčela do čokolády. Nebojte se do základu také přidat koření jako je mletá skořice, drcený kardamom nebo semínka vanilky.