„Ježíš, ty jsou dobrý. Co v nich je?“ Přesně takhle reagoval manžel, když sušenky poprvé ochutnal. A fakt jsou geniálně dobré, a to díky hnědému máslu, které dodá speciální chuť, a semínkové směsi se skořicí od AGRO-EL. Sušenky vydrží krásně vláčné několik dní a budou i krásným jedlým dárkem pro vaše blízké.

MIMOŘÁDNÁ 10% SLEVA 

Víte, že produkty od této moravské značky vám doporučuju už dlouho, proto mám radost, že konečně pro vás mám 10% slevu na celý nákup. Můžete si tu pořídit nejen zásobu semínek na tyto sušenky, ale rozhodně doplňte zásoby kvalitních a zastudena lisovaných olejů. Najdete tu i krásné tematické vánoční balíčky. Pokud chcete omrknout i mé oblíbence, tak můžete tady.

Sleva platí i na dárková balení a vouchery. Kód platí od 1. 12. do 8. 12., stačí při objednávce zadat ODLUCIE10.

PS: sušenky pečte rovnou ve dvou dávkách, ať vám taky zbydou. 


Ingredience

  • 100 g másla (to je 80 g hnědého másla)
  • 90 g třtinového cukru 
  • 1 vejce
  • 140 g hladké (špaldové) mouky
  • 75 g skořicové semínkové směsi VSTÁVEJ
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • ½ lžičky kypřicího prášku

Na dokončení


Postup

Hnědé máslo

  1. Máslo dám do malého kastrůlku a na nízký výkon sporáku ho nechám rozpouštět. Většinou dávám stupeň 3–4 ze 14. 
  2. S máslem není třeba nic dělat. Máslo bude ze začátku trochu prskat, ale to brzy ustane. Po několika minutách se na jeho povrchu vysráží bílkovina a také začne měnit barvu. Z mléčné na zlatou, karamelovou až světle oříškovou. A to je barva, kterou potřebuju. V tuto chvíli okamžitě stáhnu ze sporáku. Brzy by máslo zhnědlo a zčernalo, a to už je pozdě. 
  3. Máslo nechám v kastrůlku vychladnout. 

Skořicové sušenky

  1. Vejce vyndám hodinu před tím, než jdu připravovat těsto.
  2. Do velké mísy dám všechny suroviny a rukou vypracuju hutné nelepivé těsto. 
  3. Těsto přendám na potravinářskou fólii. Zabalím a uložím do lednice na pár hodin ideálně přes noc do druhého dne.  
  4. Druhý den velký plech vyložím pečicím papírem a také si začnu předhřívat troubu na 200 °C (horní a spodní ohřev).
  5. Z těsta ostrým nožem odkrajuju 20g kousky, ze kterých „vymačkám“ kolečku. 
  6. Každou kuličku obalím v semínkách a pokládám na plech. 
  7. Peču cca 10–12 minut. Kuličky se jen lehce roztečou. Vyndejte je z trouby ve chvíli, kdy jsou lehce růžové. Pokud už půjdou dohněda, budou zbytečně vysušené. 

Doba přípravy
20 minut + příprava hnědého másla a odležení těsta přes noc

Počet kusů
20 kuliček

Recept je vegetariánský

Recept jsem připravila v milé dlouhodobé spolupráci s českou firmou AGRO-EL