Na Vánoce peču vždy několik absolutních klasik. Jsou to lety prověřené rodinné recepty. Recept na ty nejkřehčí rohlíčky mám od své tchýně (mám skvělou tchýni 🙂 a u nás vždy mizí mnohem rychleji, než je stíhám péct. Letos jsem se rozhodla jim dát lehký upgrade v podobě luxusních pistáciových ořechů, ale jinak jde o absolutně tradiční recepturu.
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Neváhejte využít slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.
Dala jsem dohromady seznam svých největších oblíbenců. Najdete tam také přehled všech receptů, které jsem za poslední 2 roky pro Mixit vytvořila. Najdete tam i spousty vánoční inspirace, ať už na cukroví, tak na jedlé dárky.
Ingredience na 2 velké plechy
- 120 g másla
- 1 žloutek
- 75 g pistácií
- 180 g hladké mouky (já používám špaldovou)
- 37 g moučkového cukru
- semínka z půlky vanilkového lusku
- navíc: 1 g matchy
Na obalování
- vanilkový moučkový cukr na obalování (viz tip dole)
Postup
- Máslo a vejce vyndám z lednice 1–2 hodiny před přípravou těsta.
- Pistácie umelu nebo rozmixuju najemno.
- Suroviny odvážím do mísy. Vanilkový lusk rozříznu a semínka vyškrábnu a přidám k ostatním surovinám. Použitý lusk vložím do dózy s moučkovým cukrem. Pokud chci, aby podpořit zelenou barvu pistácií, přidám matchu. Nemusíte se bát, že by byla v rohlíčcích cítit.
- Ručně nebo v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K vypracuju hladké a nelepivé těsto.
- Těsto zabalím do potravinářské fólie a dám ho přes noc (klidně i déle) odležet do lednice.
- Druhý den těsto vyndám z lednice a nechám cca 30 minut povolit. Mezitím plech vyložím pečicím papírem a předehřeju troubu na 165 °C (horní a spodní ohřev).
- Z těsta odloupnu kousek a vytvaruju rohlíčky. Snažím se, aby rohlíčky byly stejně velké. Rohlíčky pokládám na pečicí papír.
- Rohlíčky kolem 10–12 minut. Délku pečení hlídám, protože rohlíčky musí být jen lehce růžové.
- Nechám je chvíli zchladnout a opatrně obaluju ve vanilkovém moučkovém cukru.
- Rohlíčky uchovávám v papírové nebo plechové dóze v chladu. Ideálně je připravuju 3–4 týdny před Vánocemi, aby se hezky rozležely.
Jak si připravit domácí vanilkový cukr?
Téměř bezpracně se dá připravit tak, že použitý vanilkový lusk vždy dáte do dózy s moučkovým cukrem a do pár dní se cukr krásně ovoní. Je to skvělý způsob i jak zužitkovat prázdný lusk, který byste jinak vyhodili.
Jaké ořechy se do rohlíčků hodí?
Dá se říct, že takové, jaké vám chutnají. Já miluju verzi s opraženými lískovými ořechy, moje tchýně je ráda připravuje z oloupaných mandlí. Klasické jsou z vlašských ořechů. Báječnou chuť jim dodají pekanové ořechy. Ty z pistácií působí zase luxusně.
Doba přípravy: 60 minut + odležení těsta před noc
Množství: 2 velké plechy