Rychlých vegetariánských receptů není nikdy dost. A až zase budete mít v lednici květák, který na vás bude smutně koukat a vy nebudete vědět, co s ním udělat, tak si vzpomeňte na tento recept.


Ingredience

  • 3 lžíce sezamového nebo jiného rostlinného oleje
  • 4 stroužky česneku
  • ½ hlávky květáku (květák o váze cca 1,4 g / váha před očištěním)
  • 250 g malých vařených bílých fazolí (120 g váha v suchém stavu)
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžičku mleté uzené papriky
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • sójová omáčka
  • 400 g konzervovaných rajčat (1 plechovka), ideální jsou cherry 
  • 300 ml vody
  • 200 ml kokosového mléka 
  • třtinový cukr podle chuti

K podávání

  • čerstvý koriandr, sušené chilli, kešu ořechy, jasmínová nebo jiná oblíbená rýže

Postup 

  1. Ve větším hrnci nebo woku rozehřeju olej. 
  2. Česnek oloupu a nakrájím na plátky. Vhodím restovat do hrnce. Restuju na nižší výkon a mezitím očistím květák a nakrájím na menší kousky. Krájím i košťál. Přidám k česneku do hrnce. Zvýším výkon sporáku a společně za občasného míchání restuju 3–4 minuty. 
  3. Poté přidám fazole, ochutím kořením a sójovou omáčkou.
  4. Vliju rajčata, vodu a kokosové mléko. Promíchám. Pokud používám velká nedrcená rajčata, tak je pomačkám vařečkou. Přikryju pokličkou a vařím na ¾ výkonu sporáku 15 minut. 
  5. Poté ochutnám, zda už je květák měkký, pokud ano, dále už nevařím. Dochutím sójovou omáčkou a cukrem podle chuti. 
  6. Rozdělím na jednotlivé porce, které ještě dozdobím čerstvým koriandrem, chilli papričkou, kešu ořechy. Podávám s rýží. 

Doba přípravy
30 minut

Počet porcí
4

Recept je veganský, bezlepkový a bezlaktózový.