Rychlých vegetariánských receptů není nikdy dost. A až zase budete mít v lednici květák, který na vás bude smutně koukat a vy nebudete vědět, co s ním udělat, tak si vzpomeňte na tento recept.
Ingredience
- 3 lžíce sezamového nebo jiného rostlinného oleje
- 4 stroužky česneku
- ½ hlávky květáku (květák o váze cca 1,4 g / váha před očištěním)
- 250 g malých vařených bílých fazolí (120 g váha v suchém stavu)
- 2 lžičky mleté kurkumy
- 1 lžičku mleté uzené papriky
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1 lžičku mletého římského kmínu
- sójová omáčka
- 400 g konzervovaných rajčat (1 plechovka), ideální jsou cherry
- 300 ml vody
- 200 ml kokosového mléka
- třtinový cukr podle chuti
K podávání
- čerstvý koriandr, sušené chilli, kešu ořechy, jasmínová nebo jiná oblíbená rýže
Postup
- Ve větším hrnci nebo woku rozehřeju olej.
- Česnek oloupu a nakrájím na plátky. Vhodím restovat do hrnce. Restuju na nižší výkon a mezitím očistím květák a nakrájím na menší kousky. Krájím i košťál. Přidám k česneku do hrnce. Zvýším výkon sporáku a společně za občasného míchání restuju 3–4 minuty.
- Poté přidám fazole, ochutím kořením a sójovou omáčkou.
- Vliju rajčata, vodu a kokosové mléko. Promíchám. Pokud používám velká nedrcená rajčata, tak je pomačkám vařečkou. Přikryju pokličkou a vařím na ¾ výkonu sporáku 15 minut.
- Poté ochutnám, zda už je květák měkký, pokud ano, dále už nevařím. Dochutím sójovou omáčkou a cukrem podle chuti.
- Rozdělím na jednotlivé porce, které ještě dozdobím čerstvým koriandrem, chilli papričkou, kešu ořechy. Podávám s rýží.
Doba přípravy
30 minut
Počet porcí
4
Recept je veganský, bezlepkový a bezlaktózový.