Když jsem přemýšlela, jaké snídaně připravuju dětem (3 a 5 let) nejčastěji, jednoznačně mi z toho vyšla tahle trojka. Není týden, abych některou z těchto snídaní nepřipravovala.
Rýžová kaše
V zimním období suverénně nejoblíbenější snídaně obou holčiček. Jen se pravidelně střídá přání na bílou kaši, kterou ráda dochucuju vanilkou nebo tonkou, a růžovou kaši, do té vmíchávám mražené nebo lyofilizované maliny.
Jelikož vařím rýžovou kaši opravdu často, mám už vychytané poměry rýže a mléka. Nevýhodou rýžové kaše je její dlouhá příprava, ale prázdná miska je dostatečnou odměnou. Navíc jsem vymyslela i línou verzi přípravy rýžové kaše, kdy suroviny jen odvážím do pekáčku a dám péct do trouby. Výsledkem je dokonale krémová kaše a to bez stání u sporáku. Recept na klasickou rýžovou kaši i tu kaši z pekáčku mám v Neobyčejných snídaních.
Nejlepší konzistence dosáhnete, když použijete kulatozrnnou kaši (např. od Menu Gold) nebo Milchreis z DM.
Banánové lívance
Recept, který budou milovat vaše děti od malička. Lívance jsem vymyslela, když jsem začala zavádět příkrmy u starší dcery. Lívance v základní formě obsahují jen zralý banán, vejce a jemné ovesné vločky. Pro větší nadýchanost můžete přidat kypřicí prášek, pro vůni skořici, pro další chutě borůvky, rozinky, kousky čokolády.
Základní recept je vhodný i pro děti od 6 měsíců po zavedení alergenů. Patří ale mezi favority i mnohem starších dětí.
Na cca 3 lívance o velikost dlaně potřebujete 1 zralý banán, 1 vejce a 3 lžíce jemných ovesných vloček. Banán stačí rozmačkat, přidat vejce a vmíchat vločky. Teď vše. Pokud chcete jemnější texturu lívanců, můžete těsto připravit v novém mixéru. Vločky používám minutové od Mixit (stále platí slevový k’do BUCHTAVTROUBE). Detailní recept najdete tady.
Kváskové vafle
Naší oblíbenou víkendovou snídaní jsou kváskové vafle, do kterých zpracuju přebytečný kvásek. Vafle jsou křupavé a po kvásku lehce nakyslé. Nejradši je máme s domácí pribináčkem. Recept na vafle i různé pribináčky najdete samozřejmě v Neobyčejných snídaních.
A co vítězí u vašich dětí? A příště si můžeme dát slanou inspiraci, co myslíte?