Jemný, elegantní, tak akorát sladký a absolutně návykový. Dokonalý pro předvánoční čas. Perfektní jako jedlý dárek. S přípravou nestrávíte moc času a navíc likér můžete připravit i v nealko verzi.
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Neváhejte využít slevový kód BUCHTAVTROUBE (do 26. 11. je sleva mimořádně 10%) na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.
Dala jsem dohromady seznam svých největších oblíbenců. Najdete tam také přehled všech receptů, které jsem za poslední 2 roky pro Mixit vytvořila. Najdete tam i spousty vánoční inspirace, ať už na cukroví, tak na jedlé dárky.
Ingredience 2 lahve likéru o objemu 650 ml
Já várku rozdělila na 2 a jednu lahev jsem udělala s alkoholem a jednu bez
- 80 g strouhaného kokosu
- 40 g moučkového cukru
- 400 g kokosového mléka z plechovky (1 plechovka)
- 360 ml smetany ke šlehání
- 200 ml plnotučného mléka
- 120 g Mixitelly karamel
Pro alkoholickou verzi
- 100 ml bílého rumu, pokud základ také rozdělíte, nebo 200 ml bílého rumu na celé množství
Pro nealkoholickou verzi
- 100 ml plnotučného mléka, pokud základ také rozdělíte, nebo 200 ml plnotučného mléka na celé množství
Postup
- Na sporák dám rozehřát velkou pánev (26–28 cm).
- Do pánve nasypu kokos a na mírný výkon sporáku za stálého míchání pražím, až začne kokos vonět a lehce hnědnout.
- Poté přisypu cukr a poté přiliju kokosové mléko, smetanu, mléko a přidám Mixitellu. Přivedu k varu a společně za průběžného míchání minutu provařím.
- Odstavím a nechám vychladnout. Tento základ můžu nechat odležet do 2. dne.
- Poté základ rozmixuju – buď s rumem pro alkoholickou verzi, nebo s mlékem pro nealkoholickou verzi. Já základ rozdělila na 2 dávky a jednu část rozmixovala s rumem a jednu s mlékem.
- Přeliju do lahví a uchovávám v lednici. Alkoholická verze vydrží v lednici i 3–4 týdny. Nealkoholickou verzi zkonzumujte co nejdříve.
TIP: pokud budete chystat jen nealkoholickou verzi, můžete veškeré mléko nalít do základu, který máte v pánvi. Příprava bude ještě snazší.
Doba přípravy
15 minut + zchladnutí kokosového základu
Množství
2 lahve o objemu cca 650 ml každá
Recept je bezlepkový.