Nejsnazší koláč, který si můžete doma upéct. Navíc není snad ani možné ho zkazit. Na jaře jsem ho připravovala s jahodami, teď jsem vymyslela jeho podzimní variantu.
Ingredience
Sypká směs
Používám hrnek o objemu 250 ml
- 2 hrnky jemných/minutových ovesných vloček
- ½ hrnku hladké nebo celozrnné špaldové mouky
- ½ hrnku nahrubo nasekaných lískových ořechů (cca 60 g)
- 2 lžičky chai latté směs koření (skvělé bude i perníkové koření nebo skořice)
- ½ hrnku třtinového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
Tvarohovo-dýňová náplň
- ¾ dýňového pyré (cca 175 g)
- 350 g tučného nebo polotučného tvarohu ve vaničce
- ½ hrnku třtinového cukru
- 2 vejce
- ¾ hrnku plnotučného mléka
Dokončení
- 80 g másla + trochu na vymazání formy
Postup
- Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů (horní a spodní ohřev).
- Formu na koláč vymažu máslem.
- Připravím si sypkou směs – ve větší míse vše důkladně promíchám. Nejlépe to jde ruční metličkou.
- Stejně tak si připravím tvarohovou směs. Ve větší míse prošlehám všechny ingredience.
- Zkompletuju koláč – polovinu sypké směsi nasypu do vymazané formy. Opatrně naliju tvarohovou náplň. Rovnoměrně zasypu zbylou sypkou směsí.
- Na závěr pokladu celý povrch koláče tenkými plátky másla.
- Dám péct na cca 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minut.
- Před krájením nechám zchladnout.
Doba přípravy
10 minut + pečení
Velikost formy
22 × 15 cm
Recept je vegetariánský.