Nejsnazší koláč, který si můžete doma upéct. Navíc není snad ani možné ho zkazit. Na jaře jsem ho připravovala s jahodami, teď jsem vymyslela jeho podzimní variantu.

Ingredience

Sypká směs

Používám hrnek o objemu 250 ml

  • 2 hrnky jemných/minutových ovesných vloček
  • ½ hrnku hladké nebo celozrnné špaldové mouky
  • ½ hrnku nahrubo nasekaných lískových ořechů (cca 60 g)
  • 2 lžičky chai latté směs koření (skvělé bude i perníkové koření nebo skořice)
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli

Tvarohovo-dýňová náplň

  • ¾ dýňového pyré (cca 175 g)
  • 350 g tučného nebo polotučného tvarohu ve vaničce
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 2 vejce
  • ¾ hrnku plnotučného mléka

Dokončení

  • 80 g másla + trochu na vymazání formy

Postup

  1. Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů (horní a spodní ohřev).
  2. Formu na koláč vymažu máslem. 
  3. Připravím si sypkou směs – ve větší míse vše důkladně promíchám. Nejlépe to jde ruční metličkou.
  4. Stejně tak si připravím tvarohovou směs. Ve větší míse prošlehám všechny ingredience. 
  5. Zkompletuju koláč – polovinu sypké směsi nasypu do vymazané formy. Opatrně naliju tvarohovou náplň. Rovnoměrně zasypu zbylou sypkou směsí. 
  6. Na závěr pokladu celý povrch koláče tenkými plátky másla. 
  7. Dám péct na cca 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minut. 
  8. Před krájením nechám zchladnout. 

Doba přípravy
10 minut + pečení

Velikost formy 
22 × 15 cm

Recept je vegetariánský.