Miluju mák a miluju hranolu. Byla otázka času, kdy si vymyslím makovou granolu. Abych v granole docílila velkých křupavých kousků, přidala jsem bílky. Nechtěla jsem přidávat další zdroj cukrů nebo tuků a bílky se o velké kousky krásně postarají. Zkuste tento trik.
Ingredience
- 100 g másla
- 140 g medu
- sůl
- 300 g ovesných vloček
- 100 g pohankových krup (mechanicky opracovaných)
- 150 g nemletého máku
- 200 g různých semínek a ořechů
- 1 lžíci skořice
- 1–2 bílky (2 udělají více větších kousků)
Postup
- Máslo rozehřeju spolu s medem a solí. Jakmile se vše spojí, dám stranou.
- Začnu si předehřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev).
- Do velké mísy nasypu všechny sypké suroviny a promíchám je.
- Přiliju lehce zchladlé máslo s medem a bílky. Promíchám.
- Rozprostřu na velký plech, který mám vyložený pečicím papírem.
- Peču 20–25 minut. V polovině času pečení promíchám.
- Uchovávám v dobře těsnicí nádobě.
Množství
Cca 1 kg
Doba přípravy
10 minut + pečení
Granola je vegetariánská.
Pro bezlaktózovou úpravu vyměňte 100 g másla za 85 g oleje. Pro bezlepkovou úpravu sáhněte po bezlepkových vločkách.