Miluju mák a miluju hranolu. Byla otázka času, kdy si vymyslím makovou granolu. Abych v granole docílila velkých křupavých kousků, přidala jsem bílky. Nechtěla jsem přidávat další zdroj cukrů nebo tuků a bílky se o velké kousky krásně postarají. Zkuste tento trik. 


Ingredience

  • 100 g másla
  • 140 g medu
  • sůl
  • 300 g ovesných vloček
  • 100 g pohankových krup (mechanicky opracovaných)
  • 150 g nemletého máku
  • 200 g různých semínek a ořechů
  • 1 lžíci skořice
  • 1–2 bílky (2 udělají více větších kousků)

Postup

  1. Máslo rozehřeju spolu s medem a solí. Jakmile se vše spojí, dám stranou.
  2. Začnu si předehřívat troubu na 175 °C (horní a spodní ohřev).
  3. Do velké mísy nasypu všechny sypké suroviny a promíchám je. 
  4. Přiliju lehce zchladlé máslo s medem a bílky. Promíchám. 
  5. Rozprostřu na velký plech, který mám vyložený pečicím papírem.
  6. Peču 20–25 minut. V polovině času pečení promíchám. 
  7. Uchovávám v dobře těsnicí nádobě.

Množství
Cca 1 kg

Doba přípravy
10 minut + pečení

Granola je vegetariánská. 

Pro bezlaktózovou úpravu vyměňte 100 g másla za 85 g oleje. Pro bezlepkovou úpravu sáhněte po bezlepkových vločkách.